”Barrio finlandés” ett ”litet Finland” i utlandet

av | apr 17, 2025 | Reportage

Bostadsområdet Los Pacos ovanför stadsdelen Los Boliches i Fuengirola är det ”lilla Finland”. Ingenstans utanför Finland bor det så många finländare som just här, det som i folkmun ibland kallas för ”Mumindalen”.

Teuvo och Varpu Hakulinen la grunden till att Los Pacos och Fuengirola kom att bli det finska paradiset i den spanska solen. Det var 1968 och det som nu är Los Pacos var obebyggd landsbygd.

Pionjärer

Finländarna var pionjärer och har bidraget till mycket. Som att även svenskarna började resa till Solkusten. Eller det finska flygbolaget Kar-Air med de tre bröderna Valto, Niilo och Uuno Karhumäki som hade modet att starta en internationell flyglinje till Málaga.

En åtta timmars flygresa med Kar-Air på 1950-talet utgick från Helsingfors, vidare till Torslanda i Göteborg, Basel, Barcelona och Málaga.

Den 20 oktober 1959 klockan 12.02 landade en Convair 440 Metropolitan från flygbolaget Kar Air och hade med sig de första skandinaviska charterresenärerna. Det var 48 resenärer.

Läs mer: Så flög de första svenskarna till Solkusten

Det var startskottet på den nordiska charterturismen till Solkusten. Sedan 2006 står kärran, en Convair 440 Metropolitan, vackert vid flygmuseet i Málaga att beskåda.

Hur mycket kostade biljetten? En tur- och returresa Helsingfors-Málaga kostade 19.000 pesetas. Det kan jämföras med att en ny Seat 600 1957 kostade 73.500 pesetas. En natt på ett femstjärnigt hotell kostade 500 pesetas eller ett par bra byxor kostade 100 pesetas.

Vi ska inte heller glömma bort mannen, myten, legenden Simon Spies. Han förändrade nordbornas resvanor. Spies var stora även i Finland.

Spies

Simon Ove Christian Oglivie Spies grundade 1956 reseföretaget Spies och 1965 charterbolaget Conair of Scandinavia. Simon Spies var mannen som fick skandinaverna att resa utomlands på charter till främst Mallorca och Costa del Sol.

1972 kom det 14 Spiesflyg i veckan till Málaga. Spiespersonalens röda dräkter var i konkurrens med Guardia Civil den vanligaste uniformen i Torremolinos.

De flesta som senare har flyttat till Solkusten kom hit först som turister. Det var så Los Pacos kom till. Vi återkommer till det, lite senare.

Hus för 30.000 pesetas

Jag var själv bosatt i Los Pacos under mina fem första år i Spanien. Från 1994 hyrde jag ett litet radhus med sovrum, kök, bastu (självklart), badrum, terrass och en mindre trädgård för 30.000 pesetas i månaden.

Allt eftersom området växte till med vägar och hus kom namnet att bli urbanización Los Pacos.

Ja, det var andra hyror på den tiden.

Det var sista radhuset på höger sida på avenida los Pacos.

Sedan blev det grusväg och du var ute på landet med frigående får, getter och kor. Landsbygd och ändå så nära stan. Det var en idyll att komma till som svensk 20-åring.

Jag vaknade av att tuppen gol varje morgon. En spanjor hade ett mindre hönshus cirka 100 meter från där jag bodde.

Största kolonin

Åter till Teuvo Raimo Hakulinen och Varpu Hakulinen. Teuvo körde taxi i Finland och Varpu drev apotek. Ett äventyr väntade.

Flytten till Fuengirola blev en stor förändring och numera är de huvudpersoner när historien om den finska kolonin i Fuengirola ska skrivas.

En liten idyll med lägenheter och radhus.

Teuvo och Varpu lade grunden till den största kolonin av finländare i utlandet. När Diario Sur nyligen uppmärksammade den finska kolonin uppgavs siffran 4843 folkbokförda finländare i Fuengirola.

Ridtur förändrade allt

I reportaget citeras Salvador Canales som idag är 74 år. 1971 började han arbeta för det finska paret.

Teuvo och Varpu hade kommit till Fuengirola och ville hyra hästar. Nära tjurfäktningsarenan Plaza de Toros låg Pacos stall. Paco Gómez själv följde med som guide under ridturen.

Det sägs att den där ridturen var startskottet till Los Pacos. De obebyggda landområdena var ett bra investeringsalternativ tyckte Teuvo och Varpu som sålde av allt i Finland och flyttade till Fuengirola.

Paco gav namn

Paco med hästarna var även smed. Han betraktades som köpman i lilla Fuengirola där alla kände Paco. Han var ett känt ansikte i stan då han kom ridande på hästar.

Teuvo och Varpu fick gott förtroende för Paco och det utvecklades till en nära vänskap. Paco hjälpte till vid köp av mark, och gjorde mycket annat.

Allt eftersom området växte till med vägar och hus kom namnet att bli urbanización Los Pacos. Efter mannen med hästarna.

På kartan

Här inleds epoken som skulle sätta Fuengirola på kartan i Finland. Ett större bostadskomplex med lägenheter och pool byggdes. Lägenheterna gick som smör i solsken. Köparna var finländare på jakt efter ett behagligt klimat. Även ett berömt pariserhjul finns med i historieböckerna från denna tid som monterades upp vid poolen.

Hakulinen lockade köparna med en lönsam affär. De skulle tjäna pengar.

När ägaren inte var där så skötte paret Hakulinen om deras bostad. Den blev uthyrd varje vecka och en viss procentsats av överskottet gick tillbaka till ägaren.

Hämtade hotellturister

Salvador som uttalar sig i Diario Sur arbetade för det finska paret som chaufför och administratör under många år. Han jobbade vid tidpunkten för en hyrbilsfirma när han fick frågan om han kunde jobba för dem med att hämta och lämna gäster från hotell Bellavista i Torremolinos som vid tiden var populärt bland finska turister.

De flesta som senare köpte bostad på Solkusten, Fuengirola och Los Pacos kom hit först som turister. Det var så Los Pacos kom till.

Läs mer: Finska skolan är kustens största nordiska

De finska turisterna hämtades på hotellet och kördes till Los Pacos. Där blev det bastu och föredrag som i förlängningen avslutades med en affär.

När Teuvo och Varpu Hakulinens företag var på topp hade det 120 anställda. Från att ha kört taxi och jobbat på apotek blev drömmen en verklighet med att bygga upp ett mindre imperium på Solkusten.

Nybyggda fastigheter såldes och hyrdes ut. Samtidigt fortsatte nybyggnationen.

Till 1990

Pacosol blev sista projektet för Teuvo och Varpu Hakulinen.

Så fortsatte det fram till 1990. Pacosol blev det sista de byggde innan företaget likviderades. De hade blivit äldre, reglerna förändrats och resebyrån i Finland som de hade startat för att skicka köpare till Spanien och Fuengirola gick inte så bra.

Det var dags att gå i pension.

Familjen Laitinen

Det ska tilläggas att Teuvo och Varpu Hakulinen inte var de enda finländarna 1968. Samtidigt kom Yrjö Laitinen. Under Svenska Magasinet research dyker namnet Päivi Laitinen upp.

Pirkko Laitinen samt Varpo och Yrjö Hakulinen vid poolen 1973.

Sittande hemma vid Päivis köksbord tittar vi på gamla kort från början av 1970-talet.

– Det var en fantastisk tid, minns Päivi som kom till Fuengirola 16 år gammal med sina föräldrar.

Päivi Laitinen som numera bor i Pueblo Lopez med sina spanska man minns första tiden i Los Pacos med kärlek.

Päivis pappa Yrjö Laitinen kom till Fuengirola med Teuvo och Varpu Hakulinen 1968 och byggde i Los Pacos.

– Min pappa var byggare och kom till Fuengirola 1968 med min mamma Pirkko, min syster och jag. Vi blev den första familjen som var bosatt i Los Pacos tillsammans med Teuvo och Varpu och deras barn Petri och Jukka.

Päivi är gift med en spanjor sedan 50 år och bor i Puebla Lopez.

Finska idrottare

Det som jag själv minns från mina fem år i Los Pacos mellan åren 1994 och 1999 var alla sköna historier om de finska idrottarna som kom hit på 1970-talet.

Statyn av diskuskastaren står fortsatt kvar och är ett minne från 19070-talet när finska friidrottare var i Los Pacos på träningsläger. Det blev sex medaljer vid OS 1976.

Teuvo Raimo Hakulinen byggde träningsanläggningen Centro Permanente de Entrenamiento de Atletas. Det utmynnade faktiskt i att de finska ”lejonen” tog sex medaljer vid Montreal-OS 1976.

På 1990-talet var jag i stort sett den enda svensken i Los Pacos. Det fanns några inflyttade spanjorer, någon dansk, men i huvudsak var det finländare.

Bild till vänster: Poolen med barnpool som senare togs bort. I bakgrunden syns Fuengirola. Året är 1973. Bild höger: 2025

1995 på våren hördes de extra högt. Finland tog sitt första VM-guld i ishockey, med den svenske coachen Curt Lindström, och det festades en hel vecka i Los Pacos.

Ensam svensk i Los Pacos? Jag glömmer inte den veckan i första hand…

2000-talet

Med 2000-talet kom Los Pacos att växa enormt. Fler byggherrar anslöt sig, även finska som sålde till köpare från Finland. På så sätt har den finska kolonin fortsatt att växa.

Den som granskar dessa bilder ser att det hänt en hel del.

Idyllen Los Pacos har förändrats. Från att ha varit mindre lägenheter, radhus eller fristående villor byggdes stora block. De tidigare kullarna där djuren hade gått och betat skalades av.

Det som paret Hakulinen byggde står för tio procent av det som byggts i Los Pacos fram till idag.

Noterat:

  • En gång i tiden fanns det stora planer för Girasol i Los Pacos. Företagare från Skåne inom hälsobranschen hade storstilade planer på ett hälsohem på Solkusten. Vid invigningen i mitten på 1990-talet medverkade Kicki Danielsson och Alice Babs. Bara efter några år fick hälsohemmet stänga.
  • Los Pacos har väntat i två decennier men i februari invigdes en helt ny vårdcentral som ska betjäna 19.000 invånare i östra delen av Fuengirola.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!