Religion nämns inte alls i den pågående valkampanjen. Nya sociala och politiska tider har gjort att religion inte finns med bland partiernas valfrågor. Inget av de större partierna har kommit med uttalanden som rör den katolska kyrkan.

Hierarkin i kyrkan har fått mindre politisk makt och när vissa frågor som ligger samfunden nära försvinner från dagordningen blir det svårare för kyrkan att nå ut med sitt budskap. Vid tidigare valkampanjer har abort, utbildning eller finansiering av kyrkan varit i rampljuset men inte i år. Religionen har utelämnats från den politiska debatten.

Bland partiledarna för landets största partier är det bara regeringschefen Mariano Rajoy som öppet deklarerat att han är katolik. Vid ett tidigare tillfälle sa Rajoy:
”Spanien är en nation med religionsfrihet. Relationen till katolska kyrkan är prioriterad av historiska skäl och eftersom de flesta är katoliker”.

I det socialistiska valprogrammet finns ett förslag om att konstitutionen inte ska kopplas ihop med katolicismen. I artikel 16 i konstitutionen (Carta Magna) sägs det att ”ingen religion skall vara av statlig karaktär”. Sedan kommer tillägget ”att offentliga myndigheter skall ta hänsyn till det spanska samhällets religiösa övertygelse och därför ska upprätthålla lämpliga samarbetsrelationer med den katolska kyrkan och andra trosbekännelser”.

Annons

Till skillnad mot Rajoy hävdar Sánchez (PSOE), Iglesias (Podemos) och Rivera (Ciudadanos) att de är ateister.