När det inte blåser sydvästlig vind som för in svalt vatten från Atlanten genom Gibraltar sund så blir badvattnet varmt på Solkusten. I år är det varmare än någonsin med temperaturer på upp emot 28 grader. Det kan jämföras med ett genomsnitt på 23 grader de senaste somrarna.

Den varma luftmassan bidrar också till ett varmare har.

Chefen vid väderlekstjänsten Aemet i Málaga, Jesús Riesco förklarar att havsvattnet värms upp då luftmassan är mycket varm. Och så har det varit sedan juni månad.

– Havsvattnet blir varmare genom värmeväxling, säger Jesús Riesco till Diario SUR.

Klockan 10 på torsdagen uppmättes 27 grader i havet vid mätstationen i Málaga hamn. Temperaturen nådde 28 grader senare under dagen. Det är fyra grader varmare än normalt.

Det varmare havsvattnet påverkar det marina livet.

Forskaren vid det spanska institutet för oceanografi, José Carlos Baez, säger till tidningen att det varmare vattnet påverkar sjöborrar negativt samt livsnödvändiga alger, posidonia eller neptunigräs.

Varmare havsvatten gynnar utbredningen av den invasiva arten av alger som kommer från Asien (Rugulopteryx okamurae). Den finns numera utmed hela Medelhavskusten.

Enbart längs kusten i Mijas Costa tog myndigheterna upp 2.200 ton under juni av den invasiva algen från Asien

Den som har ägnat de senaste veckorna åt att snorkla längs kusten kan se att den röda asiatiska algen breder ut sig. Det gäller främst i området mellan Estepona och Fuengirola.

Det finns stora mängder av den på botten och längs stränder där vågor spolat upp den.