Många av vingårdarna i Ronda-området har tidigarelagt årets vinskörd på grund av värmen och torkan rapporterar Diario SUR. Pedro Morales, vid Rondas vinförening, Asociación de bodegueros y viticultores, och ansvarig på vingården Bodega Lunares blir skörden 15 procent mindre i år jämfört med ifjol.

”Skörden inleddes 15 dagar tidigare än ifjol. Vi räknar med ett tapp på mellan 200.000 till 300.000 kilo druvor” säger Pedro Morales till tidningen.

Höga temperaturer gör att druvorna mognar snabbare och det finns en vattenbrist i jorden vilket riskerar att druvorna blir uttorkade. Av den orsaken inleddes skörden tidigare.

Däremot håller årets skörd bra kvalité eftersom inga svampsjukdomar har upptäckts.

På vingården Cortijo Los Aguilares har också skörden startat, främst med pinot noir-druvan. Här har de aldrig startat skörden av druvor före den 15 augusti vilket de gjort i år.