Ett oväder kommer in från Atlanten och rör sig österut över pyreneiska halvön och Balerarerna, även Kanarieöarna kommer att få en mindre släng av vädersystemet.

De västligaste delarna av landet får ta emot vädersystemet redan på tisdagen, på Costa del Sol förväntas det eventuellt lätt regn på tisdagskvällen men det riktiga regnet börjar inte förrän på onsdag. Prognosen varnar för kraftigt regn onsdag, torsdag och fredag med de sista dropparna på lördag morgon. Däremot blir det inte kallt, onsdagen blir den kyligaste dagen men redan torsdag morgon stiger temperaturerna igen. På fredag förväntas kraftigt regn på hela fastlandet samt på Balearerna. På lördagen är regnet borta utom i norra och centrala Spanien samt på Costa Brava. Kanarieöarna klarar sig i stort sett men förväntas få skurar på lördag och söndag.

Rubén del Campo talesman på den statliga meteorologiska byrån (AEMET) förklarar att vad som nu händer är att det blir en förändring i vädermönstret. En förändring som är vanlig vid den här tiden på året och den innebär att cirkulationen av stormar från Atlanten från väst till öst fortsätter de närmaste veckorna, men de följer en annan bana. Stormarna bildas som vanligt i trakterna av Azorerna men istället för att komma in via Galicien i norr så kommer de nu i en sydligare bana via Portugal och till och med genom Gibraltar sund. Detta i sin tur beror på ett högtryck som försvagas och rör sig mot sydväst.

Dessa vindar kallas i Spanien för ”Abregos” och på landsbygden är de kända som ”regnvind”. Den 4 oktober firas San Francisco de Asís och då talas det om ”San Francisco cordonazo” vilket på populär slang betyder startskottet för stormarna från Atlanten. I år har de dröjt i söder och rört sig på en mer nordlig bana och därför bara berört den övre tredjedelen av landet, något som nu förändras, förklarar del Campo.

Annons

Relaterad artikel: Ett flertal höststormar drabbar Spanien.

Bildtext: Regnväder i Pontevedra i södra Galicien, foto: pxhere.com.
Artikel: Jonny Erixon.