540 flyg blev inställda på söndagen när den tropiska stormen Hermine drog in över Kanarieöarna i helgen. Översvämmade bostäder, butiker, garage, bilar som flöt på gator, nedfallna träd och elledningar, bortspolade stränder och blockerade vägar efter stenras. Kanarieöarna upplever ett av de värsta ovädren på senare tid och högsta beredskap råder fram till idag måndag.

Enligt uppgifter från Centro Nacional de Huracanes i USA som den spanska väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) hänvisar till ska den tropiska stormen tappa i styrka under måndagen.

Kanarieöarnas regionpresident Ángel Víctor Torres beskriver söndagen som en mycket hård dag som har orsakat omfattande materiella skador. Ännu har det inte rapporterats om några personskador.

Under söndagen åkte räddningstjänsten ut på 1.1000 incidenter.

Annons

Enligt luftfartsverket Aena var det totalt 540 flyg som ställdes in på Kanarieöarna.

La Palma: 60, 2 omdirigerade

Tenerife Norte: 167, 16 omdirigerade

Gran Canaria: 183, 34 omdirigerade

Fuerteventura: 34

Tenerife Sur: 14

Lanzarote: 56

La Gomera: 6

El Hierro: 20

Det rapporteras om överfulla terminaler med passagerare som väntar på avgångar och som tillbringat natten på flygplatser. Flygtrafiken förväntas återupptas under måndagen med omfattande förseningar.

På den spanska semesterön Gran Canaria har Teror fått 112 mm regn följt av Valleseco, 108, Tafira, 105 mm medan Plaza de Feria i Las Palmas fått 103 mm.

Costa Blanca

På måndagen väntas regnoväder även på Balearerna och Costa Blanca. I norra delen av Alicanteprovinsen gäller röd varning, det vill säga högsta beredskap, under måndagen.

Ibiza, Formentera och Mallorca förväntas också få regnoväder.