Skolorna håller stängt i flera kommuner på Costa Blanca på tisdagen och orange varning är utlyst. Värst är situationen i Cartagena i sydöstra Spanien där röd varning utlystes tillfälligt då över 100 mm regn kom i natt. Regnovädret kan orsaka mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Orange varning är utlyst i södra Valenciaregionen på tisdagen. Regnovädret förväntas hålla i sig till i morgon onsdag. Kartan till höger visar låg brandrisk…

Regnovädret ställer till med stora problem. Översvämmade vägar, garage och källare. På A-31:an från Alicante till Madrid rapporteras på tisdagsmorgonen om olyckor på grund av dålig sikt orsakad av de kraftiga regnen.

Myndigheterna uppmanar allmänheten att stanna hemma och låta bilen stå, skriver dagstidningen Información.

I Alicanteprovinsen har det redan fallit 80 mm på sina håll i främst områdena El Comtat, Agres, Cocentaina, Muro, Benillup och l’Alqueria d’Asnar. De intensiva regnen väntas fortsätta till i morgon onsdag.

Annons

Även Murciaregionen rapporterar om mycket regn vilket orsakar problem.

I Almería har det kommit 170 mm de senaste tolv timmarna. Ytterligare 80 till 100 mm väntas det närmaste dygnet.

Allmänheten uppmanas att vara försiktiga och hålla sig hemma om det är möjligt.

Orange varning gäller för tisdagen i södra delen av Valenciaregionen och hela Alicanteprovinsen enligt larmtjänsten Emergències 112CV senaste rapport klockan 13.30.

Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.