Regeringen höll ett extraordinärt sammanträde med anledning av korruptionsskandalen i Marbella. Den enda frågan på dagordningen var att inleda processen för att upplösa kommunfullmäktige i Marbella. Det kommer att behandlas i överhuset i morgon och kan sedan träda i kraft efter att det bekräftats på det ordinarie regeringssammanträdet på fredag. Det blir provinsmyndigheten (La Diputación) som sedan får ansvaret att tillsätta ett interimsstyre i Marbella. Vice premiärminister María Teresa Fernández de la Vega
betraktade dagens beslut som mycket allvarligt, då det är första gången sedan demokratin återinfördes i Spanien som folkvalda i en kommun tas ifrån styret. Det är ännu inte avgjort om man kommer att utlysa nyval till kommunfullmäktig i Marbella eller om interimsregimen får sitta kvar till de ordinarie valen i maj nästa år.

Rannsakningsdomare Miguel Ángel Torres som leder förundersökningen kring skandalen beslutade sent igår kväll att fyra av de sex advokater som är misstänkta i härvan skulle häktas. Övriga två släpptes mot borgen. Det är nu totalt 11 personer som sitter häktade utan möjlighet till borgen. Borgmästare Marisol Yagüe och vice borgmästare Isabel Marcos García delar för övrigt cell på fängelset i Alhaurín de la Torre. Domaren har samtidigt kallat lokalpolischefen i Marbella Rafael del Pozo att inställa sig i domstolen i morgon. Det är dock oklart om han ska höras som misstänkt i härvan eller som vittne.