Spanien ligger på plats 29 i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Och läget har inte förbättrats under pandemin med hårt styrda presskonferenser där regeringen handplockat vilka medier som kan vara fysiskt på plats och även bett om att få frågor från journalister skriftligt. Spanien behåller plats 29 när Coronakrisen påverkar pressfrihetsindex

Flera journalistförbund har senaste veckan krävt förklaringar till varför den spanska regeringen har lagt in det som beskrivs som ”veto mot kritiska medier”. Det gäller både FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España), APM (Asociación de la Prensa de Madrid) och RSF-España (Reporteros sin Fronteras España). Förbunden kräver att statssekreteraren för kommunikation, Francesc Vallés, respekterar mångfalden av information

Fick ”nej”
Det var i tisdags som flera regeringskritiska medier inte blev inbjudna till en pressträff och genomgång av de europeiska återhämtningsfonderna.

Det gällde dagstidningen ABC, radiokanalerna Cope och Onda Cero och även El Mundo, La Razón, The Objective, Libertad Digital och nyhetsbyråerna Servimedia och Colpisa.

Efter att flera av medier fördömt regeringens handlande meddelade statssekreteraren Francesc Vallés att beslutet att begränsa pressträffen berodde på utrymmesskäl.

Men bara några timmar senare hölls en presskonferens i samma komplex där alla medier kunde delta.

Det är inte första gången Spaniens vänsterregering sätter stopp för regeringskritiska medier och opinionsbildare att delta. I samband med att regeringschefen Pedro Sánchez den 29 december skulle hålla en pressträff och kommentera året som gått bjöd bara sex medier in: La Sexta, radiokanalen Ser, El País, eldiario.es, statstelevisionen TVE och nyhetsbyrån Efe.

”Obehag”
Presidenten för FAPE, Nemesio Rodríguez, kommenterar situationen med ”obehag. Det måste finnas mångfald och tillgången till information måste garanteras för alla”.

Francesc Vallés säger att medierna inte har nekats tillträde till pressträffen för att de är regeringskritiska. Av utrymmesskäl är orsaken, upprepar Vallés.

Regeringen bekräftar att de även i fortsättningen kommer att säga nej till vissa medier. Kriterierna fastställs av det departement som bjuder in till pressträffar.

De drabbade medierna beskriver regeringens handlande som diskriminerande för journalister.

Spanska Reportrar utan gränser (Reporteros sin Fronteras España) skriver på Twitter att de fördömer regeringens handlande och kritiserar att ett dussintal medier uteslutits från pressträffen om europeiska fonder och kräver en rimlig förklaring.

Läs mer: Spanien just nu – obesvarade frågor

Läs mer: Även journalistförbundet i Málaga uppmärksammar detta (på spanska)