Regeringen vill uppdatera AI-lagstiftningen

av | mar 14, 2025 | Nyheter

Enligt ett nytt förslag kan företag som inte tydligt markerar om deras material är genererat med artificiell intelligens straffas med upp till 35 miljoner euro i böter.  

Centralregeringen har godkänt ett lagförslag som ska reglera användandet av AI ur ett etiskt, inkluderande och förmånligt sätt. Förslaget, som meddelades i tisdags efter ett ministersammanträde, anpassar sig efter EUs riktlinjer för lämpligt nyttjande av AI. 

“Denna reglering kompletterar Europas stora sköld av digitala rättigheter, som skyddar medborgarna i dagens kontext,” sade Óscar López, som är minister för digitalisering och offentlig administration. Han kallar förslaget för en “pionjär på nationell och internationell nivå” som vill koordinera landets lagstiftning med nya digitala verktyg. 

Förslaget innehåller flera punkter som redan är i kraft men för att alla ska komma på plats kommer det att röstas igenom brådskande.

Sedan i augusti begränsar den europeiska AI-lagstiftningen användandet av artificiell intelligens i system som kan lura personer eller manipulera användares beteenden. Den förbjuder även utredande enheter från att nyttja AI för att kunna förutse risken att en person ska begå ett brott baserat på dess internetprofil, biometrisk identifikation genom övervakningskameror, med mera. 

“Artificiell intelligens är ett mycket kraftfullt verktyg, men det kan ha både bra och dåliga användningsområden. Med detta lagförslag identifierar vi risker och förbjuder (vissa) beteende,” kommenterade López.

Böter

Förslaget innehåller även huvuddragen för kraftiga böter som kan vara så stora som 35 miljoner euro, eller mellan 2 och 7 procent av den globala omsättningen för ett företag som bryter mot reglerna. 

Allvarliga böter kan delas ut om en bild, ett videoklipp eller en ljudfil som genererats eller manipulerats med AI inte är tydligt markerad eller om man använder verktyget för att framställa en person i en kontext de aldrig befunnit sig eller som att de säger något de aldrig har sagt, en så kallad deepfake. 

Förslaget sammanfaller med en kontrovers där en deepfake-video, med titeln La Isla de las Corrupciones (Korruptionens Ö) spridits av konservativa Partido Popular. Klippet, som togs ner efter protester från Dominikanska Republiken, innehöll material som antydde att landet hjälper PSOE med korrupta metoder.  

 

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson