Vid det senaste kommunfullmäktigemötet i Rincón de la Victoria gjorde borgmästaren Francisco Salado ett i vänsterpartiernas öron kontroversiellt uttalande där han sa att Spanien styrs av terrorister som mördar.

Francisco Salado, som förutom att vara borgmästare i Rincón de la Victoria på Solkusten också är provinsstyrelsens ordförande, fördömde i skarpa ordalag landets vänsterpartier för att inte ta avstånd från hyllningarna till ETA-terrorister på grund av den parlamentariska allianserna mellan centralregeringen och Bildu.

Francisco Salado (Arkivbild)

Euskal Herria Bildu (EHB) är en baskisk vänsternationalistisk koalition som grundades 2012 av bland annat tidigare medlemmar i Batasuna som var den terrorstämplade vänstergerillan ETA:s politiska arm.

Uttalandet från Salado följde under en debatt efter en motion där Podemos föreslog att få ta bort namnet på José María Pemán från en gata i Rincón de la Victoria för att följa lagen om demokratiskt minne.

Annons

José María Pemán var en tidigare spansk författare och journalist som avled 1981. Ideologiskt var Pemán fäst vid traditionell monarki. Han blev erbjuden positioner av diktatorn Primo de Rivera som han tackade nej till. Han stödde Francosidan under inbördeskriget.

Läs mer: Spanien just nu – politikernas paradis

Francisco Salado säger att vänsterpartierna alltid är ute efter konfrontation och de fortsätter att gräva ner sig i Spaniens trista historia med inbördeskriget och att dela upp samhället. Jag tänker inte gå in i det spelet, vilket är vad vänstern alltid söker.

Salado anklagar vänstern för dubbelmoral.

– PSOE pratar alltid om det historiska minnet och Francodiktaturen men de vill få oss att glömma en nyare diktatur som ETA-terrorismen. Nu tvättar de ETA:s arvingar och styr tack vare dem samtidigt som de tillåter hyllningar på gatan. Mördare som uppmärksammas som hjältar.

Francisco Salado tillade att den dagen när Partido Popular kommer till makten lär den nuvarande lagen om det demokratiska minnet omarbetas till en lag som leder till försoning.