Den spanska regeringen kommer att införa ett ”strikt kontrollinstrument” när det gäller budgeten hos landets autonoma regeringar. Spaniens finansminister Luis de Guindos säger i en intervju i Financial Times att regeringen i fortsättningen noggrant kommer att följa och godkänna de autonoma regeringarnas ekonomiska redovisning.

”Vi ska kontrollera regionalregeringarnas budget på förhand och det blir centralregeringens som kommer att ge grönt ljus”, säger Luis de Guindos.

Den konservativa regeringen vill ha ordning i leden och ställer nu upp nya tuffare villkor för att stävja underskottet i regionerna.

Åtgärden är bara en del av det ekonomiska reformprogram som Guindos beskriver som ”aggressivt” och som den nya regeringen kommer att lansera under sina första 100 dagar.

Annons

De Guindos säger till Financial Times att kommande reformer och åtstramningar kommer att bidra till ett ökat förtroendet hos marknaden för Spanien.

Spanien räknar med att landets banker sätter undan 50 miljarder euro i ytterligare reserveringar för dåliga fastighetslån. Det säger Luis de Guindos till Financial Times.

Dessa 50 miljarder euro motsvarar cirka 4 procent av BNP och är en högre uppskattning än bankerna själva gör. Luis de Guindos sade vidare att det är viktigt att bankerna städar upp sina balansräkningar utan att lägga en börda på statsfinanserna. Han sade att bankerna i de flesta fall kan ta dessa pengar från sina vinster och att det kan göras under ett antal år.