28.171 migranter har kommit till Kanarieöarna de senaste tio månaderna. Nu inleds en massiv överföring av migranter varav många är papperslösa till spanska fastlandet.

Enbart i tisdags transporterades tusen personer i tre Boeing 787-9 Dreamliner från Air Europa från Gran Canaria och Teneriffa till flygplatsen Madrid Barajas.

Spanska myndigheter arbetar mot klockan för att i nuläget ordna fram 10.000 bäddar i främst baracker, vandrarhem men också hotell, skriver Diario Sur.

1994 var första året som migranter tog sig till Kanarieöarna från Afrikas västkust.

Annons

Senaste tio månaderna har 28.171 migranter lyckats ta sig till Kanarieöarna vilket är mer än vid migrationskrisen 2006, enligt officiella siffror från Inrikesdepartementet där Fernando Grande-Marlaska är t f inrikesminister.

Under hela 2006 nådde sammanlagt 31.678 papperslösa Kanarieöarna vilket gör att årets siffra börjar närma sig.

Migrationskrisen 2006 ledde till att flera afrikanska länder fick en miljoner dollar i bistånd till att förhindra en aldrig tidigare skådad migrationsvåg.

I år har Senegal och Mauretanien minskat gränskontrollen längs sina kuster utan anledning och utan att meddela spanska inrikesdepartementet.

Läs mer: Migranter förs till fyrstjärnigt hotell i Torrox

Under de senaste dygnen har Spaniens t f regering tagit beslut om att föra över tusentals så kallade ”sin papeles”, papperslösa migranter för att minska trycket vid åtta flyktingmottagningar som Teneriffa (3), Gran Canaria (3) och en på vardera Lanzarote och Fuerteventura.

Över 10.000 papperslösa väntas till fastlandet där regeringen ordnar 4.000 bäddar i nedlagda militärbaracker och tältläger. Dessutom ska myndigheterna finansiera ytterligare mer än 3.000 platser på hotell och ytterligare 3.000 i vandrarhem och andra semesteranläggningar under lågsäsong.

För många kommuner och regioner kommer beslutet som en överraskning och lokala myndigheter är kritiska till att de inte fått information om var de papperslösa placeras.