Rättstvisterna kring den svenskägda golfbanan La Duquesa Golf & Country Club i Manilva hopar sig. I nuläget pågår ett antal tvister både i Spanien och Sverige. Innan vi har den juridiska situationen klar för oss avvaktar vi med större investeringar. Det finns dock ingen risk för att banan kommer att stänga. Det säger Rolf Nordström vid bolaget LOANCO som lånade ut kapital vid köpet sommaren 2017. Av Ola Josefsson

I juni 2017 fick La Duquesa Golf & Country Club nya ägare, SPS Global. Men vilka som står bakom SPS Global är svårare att veta. Och där ligger tvisten.
Svenska Magasinet berättade om affären och SPS Global den 21 juni 2017. Bakom det spanska bolaget SPS Global, som registrerades den 31 maj 2017 vid företagarregistret i Málaga, finns representanter från Blumarine Capital AB, tidigare Svenska Storstadsgruppen AB, numera Terrasac AB.

Bolaget LOANCO var finansiär till affären sommaren 2017. Bakom LOANCO står Rolf Nordström, svensk medborgare och fastighetsutvecklare främst på den tyska och belgiska marknaden. Han arbetar med fastighetsinvesteringar i Europa sedan 40 år och har genom ett bolag i Holland finansiera köpet av banan.

Ifjol ordnades ett möte med omkring 40 skandinaver som har La Duquesa som hemmabana då ryktet gick att banan skulle slå igen. Rolf Nordström känner till att vissa har haft intresse av att få ut olika budskap som att banan kommer att stänga.
– Innan rättsprocesserna är klara och juridiska frågan är löst avvaktar vi med de större planerna för framtiden. Det som gjorts hittills är att bevattningssystemet har byggts om. Det ska vara klart den här veckan. Banan kommer att hålla sig grön och fin under sommaren. Även vegetationen runt banan som tidigare var eftersatt har åtgärdats.

Som Svenska Magasinet berätta den 2 november ifjol pågår en tvist som numera är flera, både i Spanien och Sverige.
– Situationen är mycket komplext och infekterad. Ägarskapet till de olika bolagen som står bakom SPS Global måste redas ut i domstolen, poängterar Rolf Nordström som inte känner till ägarstrukturen bakom de svenska bolagen och vilka som äger dem.

När affären blev känd i juni 2017 var målet att en eftersatt golfbana skulle förvandlas till en pärla på Costa del Golf. La Duquesa-banan är en fint belägen golfbana men har några tuffa år bakom sig som konkursbo.

Underhållet var eftersatt liksom klubbhus. Hotellet som ligger strax intill har vandrat mellan olika konkursförvaltare. Det blev nyligen sålt till en amerikansk fastighetsportfölj av en spansk bank som inte kunde komma överens om villkoren med den förra ägaren. Det finns en stor grupp som är intresserade av att köpa och rusta upp hotellet.
– Vi skulle välkomna en ny ägare till hotellet, säger Rolf Nordström. Med en ny fasad till klubbhuset skulle klubbhuset kunna integreras till hotellet. Men som det ser ut nu kan det ta flera år.

18-hålsslingan La Duquesa öppnade 1989 och är designad av Robert Trent Jones. Banan beskrivs som trevlig och är populär bland hög och medelhandikappare.