Från den 10 april till 19 maj pågår rättegången där flera svenska medborgare riskerar att dömas till långa fängelsestraff för två mord. Gruppen som fick smeknamnet ”svenskligan” ägnade sig åt torpedverksamhet och misstänks ligga bakom två mord på Solkusten 2018.

En rättegång mot de fyra huvudåtalade var planerad att hållas den 9 september till 21 oktober men blev uppskjuten.

Undre världen

2018 dödades ”Maradona” och ”Zocato” som hade kopplingar till den undre världen. De huvudåtalade riskerar att dömas till permanent fängelsestraff som är maxstraffet plus två år vardera för olaga vapeninnehav skriver La Opinión de Málaga.

David ”Maradona” Ávila sköts till döds den 12 maj 2018 utanför kyrkan Virgen del Rocío i San Pedro Alcántara i samband med sonens konfirmation. En gärningsperson som färdades på motorcykel öppnade eld.

Läs mer: Tre gängkriminella från Malmö döms till över 100 års fängelse

Annons

Samma gärningsperson ska ha skjutit Sofian Ahmed ”Zocato” Barrak till döds utanför dennes hem i El Campanario i Estepona den 20 augusti 2018.

Fri fot

Inför rättegången är det två av de fyra huvudåtalade som befinner sig på fri fot efter att ha betalat borgen. Fakhry Mekky betalade 20.000 euro maj ifjol efter att försvaret åberopat tvivel kring hur inblandad klienten var.

Gängkriminella ”Los Suecos” misstänks för två mord på Solkusten 2018 (Foto: Policia nacional/Guardia Civil)

Senare har även Ahmad Abdul Karim, som misstänks vara den som avlossade de dödande skotten, också blivit frigiven efter att maxtiden för häktning, fyra år, hade löpt ut. Ahmad Abdul Karims borgen var högre än i det första fallet.

Spanska domstolsmyndigheter har utfärdat beslut på att de båda frigivna männen har blivit fråntagna sina pass och är förbjudna att lämna Spanien. Vidare ska de infinna sig inför domstolen varje dag och meddela vilken adress de bor på.

Dömd för sprängdåd

De som fortsatt sitter frihetsberövade är Karim Abdul Karim som liksom sin bror Ahmad är svensk medborgare. Karim Abdul Karim har tidigare dömts till 30 års fängelse för utpressning och sprängdåd i Benahavís och Marbella hösten 2018 och kan därför inte släppas mot borgen.

Amir Mekky, som är född i Danmark, och uppvuxen i Malmö beskrivs som ligans huvudman.

Frihetsberövad är även Amir Mekky, som är född i Danmark, och uppvuxen i Malmö. Han beskrivs som ligans huvudman. En internationell efterlysning var utfärdad på Mekky som greps i Dubai.

Förutom de fyra nämnda kommer ytterligare fyra personer att riskera dömas till fängelsestraff på tolv år för att ha medverkat på ett eller annat sätt i att planera avrättningarna av ”Maradona” och ”Zocato”.

Rättegången som inleds den 10 april blir inför en jury.