En rapport över bostadsmarknaden 2014 som gjorts av konsultfirman Augirre Newman visar att utlänningar köper flest bostäder på Costa del Sol. Det skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

De låga priserna på bostäder kommer hålla i sig i några år framöver och den låga nationella efterfrågan på bostäder likaså. Det betyder att Costa del Sol är en intressant marknad för utlänningar som vill köpa sig en bostad.

Den svaga efterfrågan bland spanjorer på bostäder beror på den ekonomiska situationen i landet, arbetslösheten och svårigheten att få finansiering.

Svårigheten att få finansiering av bankerna har gjort att många spanjorer inte har möjlighet att köpa en bostad längre och efterfrågan på bostäder i landet sjunker.

Annons

Däremot är det skillnad för utländska köpare då de låga priserna har gjort så att 90 procent av utlänningarna köper sin bostad kontant. På grund av detta har utlänningar större frihet på den spanska bostadsmarknaden.

Åtminstone ett år till kommer bostadspriserna fortsätta sjunka enligt rapporten från Newman. Enligt rapporten kommer det byggas få nya bostäder de kommande åren.

När det kommer till hyresmarknaden visar rapporten på att det kommer att ske en ökad efterfrågan. Många saknar ekonomi för att genomföra ett köp och hyr då istället sig en bostad.