”Kronfall tungt för utlandssvenskar”, är rubriken på ett TT-telegram idag fredag. Nyhetsbyrån TT har intervjuat Sune Hallgren i Calahonda som är en av många pensionärer som drabbats av den försämrade kronans värde.

Ransonerade krogbesök, färre golfrundor och tuffare hyreskrav har blivit resultatet, skriver TT. I fjol försämrades kronans värde mot euron med omkring 15 procent – till förtret för över 55.000 blågula studenter och pensionärer.

-Vi är bekymrade för vi har våra pengar i Sverige, säger Sune Hallgren, utlandssvensk pensionär bosatt i Sitio de Calahonda, till TT. Snart måste vi ta ner pengar för att betala skatt i euro här i Spanien och då står vi inför en stor förlust.

Att kronan minskat med cirka 15 procent i värde innebär att ålderspensionen i princip har blivit 15 procent mindre värd. Detta eftersom den betalas ut i svenska kronor, men konsumeras i ett euroland.

Annons

Sune Hallgren säger att valutaförlusterna är något som tas upp på varje möte som pensionärsföreningen SPF Solkusten håller.

-Det är tufft för de så kallade fattigpensionärerna här nere, konstaterar Hallgren.

Enligt Försäkringskassan får omkring drygt 53 000 svenskar som bor i euroområdet ålderspension. Ytterligare en grupp som känner av valutaförlusten är studenter med studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).