”Seriös politik fungerar som ett skydd mot smittan från den grekiska krisen”. Det sa Spaniens regeringschef Mariano Rajoy i samband med en presskonferens tillsammans med Nicolas Sarkozy vid invigningen av Campus FAES.

Rajoy påminde om att det under de senaste åren har genomförts tuffa reformer i Spanien som ska skydd och förhindra det som nu inträffar i Grekland. Rajoy är mycket kritisk till hur Grekland ensidigt har brutit förhandlingar med EU trots det stöd som unionen har visat.

Rajoy varnar också för vad som kan hända i Spanien om Syrizas systerparti i Spanien, Podemos, får mer inflytande. Vänsterradikala Podemos partiledare Pablo Iglesias reste till Grekland under valkampanjen för att ge sitt stöd åt Alexis Tsipras.

Nicolás Sarkozy sa att det stora problemet är att den grekiska regeringen har ljugit för folket och inte tagit sitt ansvar. Och den tidigare franske presidenten tillade att det nu inte handlar om att rädda Grekland som euro-land utan det gäller att rädda hela euro-området.

Annons

Spaniens tidigare regeringschef, José María Aznar, medverkade också vid invigningen av Campus FEAS i Madrid. Aznar sa att Greklands problem inte är ekonomiskt, det är politiskt.