Den inflytelserika dagstidningen Financial Times applåderar den nya spanska regeringen. I en vänlig artikel under temat ”En sydlig bris” skriver tidningen att den nye premiärministern ”har en rimlig möjlighet att få Spanien att övervinna krisen”.

Tidningen kommer även med en varning till Mariano Rajoy. Om Rajoy misslyckas kan det få ödesdigra konsekvenser. ”Hela euro-området är beroende av att han gör sitt jobb bra”, fortsätter tidningen.

Majoriteten av politiska bedömare och analytiker menar att den nya spanska regeringen är professionell. Här finns mångårig erfarenhet från just det område som respektive minister har blivit tillsatt inom.

Men det kommer även kritik och ironi inte helt oväntat från vänsterpressen. José María Izqueirdo i El País ironiserar över ett åttonde underverk att Rajoy ska vända krisen.

Annons

Enric Sopena i El Plural skriver att Spaniens nye finansminister De Guindos har arbetat för Lehman Brothers som var startskottet på krisen och Ignacio Escolar i vänstertidningen Público skriver att nye inrikesministern José Manuel García Margallo tidigare har haft sitt kontor i den byggnad där den kvinnliga delen av den spanska falangen, Falange Española, höll till.