Spaniens regeringschef Mariano Rajoy har sänt ett telegram till partiledaren för Syriza, Alexis Tsipras, och gratulerat denne till valsegern i Grekland. Rajoy efterlyser en stabil regering som följer Europa. Rajoy erbjuder samarbete för att stärka relationerna mellan Grekland och Spanien.

Den spanske regeringschefen hoppas att både Spanien och Grekland gemensamt kan fortsätta det europeiska integrationsprojektet. ”Jag är övertygad om att detta är den väg som leder till tillväxt, välstånd, sysselsättning och garantera välfärden för våra medborgare”.

Valet i Grekland har följts med stort intresse i Spanien. Och kanske är det socialdemokratiska PSOE och partiledaren Pedro Sánchez som fruktar det grekiska valresultatet mest.

Vänsterpopulistiska Syriza har tagit röster och så gott som tillintetgjort det grekiska socialdemokratiska partiet Pasok som för ett par år sedan styrde landet. 2009 fick Pasok 43,92 procent av rösterna, nu omkring fem procent.

Annons

Enligt opinionsundersökningar i Spanien har vänsterpopulistiska Podemos dränerat det spanska socialdemokratiska partiet PSOE. Mätningar på senare tid visar att de två partierna på den politiska vänsterskalan ligger mycket nära varandra i väljarstöd.

Den som i Spanien känner mest oro för det grekiska valresultatet är Pedro Sánchez.