Oppositionsledaren Pedro Sánchez (PSOE) vill hellre ha ett tredje val på mindre än ett år i stället för att släppa fram en minoritetsregering ledd av Mariano Rajoy (Partido Popular). Samtidigt har Rajoy fått mandat från sitt parti att inleda samtal med Ciudadanos om att bilda regering.

”Ciudadanos har tagit ett steg framåt, Socialistpartiet har inte rört en fena”, säger Rajoy.

Så är situationen i spansk politik efter många månaders dödläge. Men pusselbiten PSOE saknas fortfarande. PP och Ciudadanos får inte egen majoritet.

PP har 137 mandat och Ciudadanos har 32. Med Coalición Canaria skulle en PP-ledd minoritetsregering få ihop 170 mandat. Det krävs att elva ledamöter i kongressen avstår från att rösta vid en eventuell förtroendeomröstning.

Annons

Mariano Rajoy säger att Spanien behöver en regering och att ett fortsatt dödläge kan ha förödande konsekvenser för spansk ekonomi. Han sade vidare att han planerar att möta Ciudadanos ledare Albert Rivera.

Det senaste året har Spanien haft två parlamentsval, men i inget av dem fick något parti egen majoritet. Sonderingar mellan de större partierna har inte lett någonstans, så högerledaren Rajoy har tillfälligt suttit kvar som premiärminister.