I över 300 dagar har Spanien stått utan en fullt fungerande regering. Igår togs det första steget mot en regeringsbildning då Partido Populars partiledare Mariano Rajoy och Ciudadanos Albert Rivera undertecknade en överenskommelse om att försöka bilda regering.

”Det är en mycket positiv överenskommelse men den är otillräcklig” säger Rajoy.

Överenskommelsen handlar om 150 punkter som ska förbättra Spanien. Samtalet uppges stundtals ha varit tuffa. Både Rajoy och Rivera önskar inte något ytterligare val. På onsdag och torsdag samlas parlamentet för debatt och förtroendeomröstning.

Med det regionala partiet Coalición Canaria får Partido Popular och Ciudadanos 170 röster i parlamentet. Det krävs 176 för att bilda regering. Antingen krävs det ytterligare sex ja-röster eller att elva väljer att avstå från att rösta.

Annons

Under måndagen träffade Mariano Rajoy socialistledaren Pedro Sánchez med förhoppningen att PSOE skulle släppa fram en minoritetsregering. Mötet varade i 20 minuter.

-Det var ett helt onödigt möte, sa Pedro Sánchez efter deras samtal där han upprepade PSOE:s nej.

Flera tidigare socialisttoppar i partiet har tidigare uttalat sitt stöd till att landet behöver en regering och att det i nuläget vore bäst att släppa fram en PP-styrd minoritetsregering.