Spaniens ekonomi växer med 2,4 procent i år vilket väntas skapa en miljon arbetstillfällen. Det sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i samband med att tillståndet i nationen debatterades i parlamentet på tisdagen.

”Vi har vänt skutan” sa den spanske premiärministern och tillade att landet har gått från att vara nära bankrutt till att bli ett exempel på en ekonomisk återhämtning som lyfts fram av andra EU-länder.

Rajoy uppger att regeringen står fast vid åtagandet att leva upp till budgetunderskottsmålen utan att nedmontera välfärdssystemet.

Den spanske regeringschefen talade mer om ekonomisk återhämtning än att tala om korruption. Hans tal var mer riktat till den spanska medelklassen och han sade ”att det är dags att göra livet lättare för spanjorerna. Vi har övervunnet den svåraste av tider därför kan vi nu börja ägna oss åt socialpolitik”.

Annons

Förutom att gynnas av skattelättnader som omfattas av skattereformen kommer ensamstående med två barn att få ett bidrag på 1.200 euro. Omkring 150.000 hushåll kommer med skattereformen att få 100 euro mer i månaden. Det gäller även de med stora familjer liksom de med funktionshinder.

Det främsta målet för Rajoy är att skapa tre miljoner arbetstillfällen. Därför införs en reducerad avgift till socialförsäkringssystemet för företagen.