Spansk nationalpolis har identifierat ett tiotal radikala grupper som ligger bakom våldsamheter i samband med den allmänna strejken under gårdagen. Totalt under generalstrejken greps 142 personer och 74 skadades.

I provinsen Málaga var det relativt lugnt. Fem personer rapporterades skadade och två personer greps. Fackförbunden uppger att det var 100.000 människor som deltog i protestmarschen medan regeringens delegation i provinsen Málaga uppger att det var 15.000.

En av de som identifierats i provinsen Málaga är vänsterpartiet IU:s talesman i Rincón de la Victoria, Pedro Fernández Ibar. Enligt lokalpolisen ska han ha varit strejkvakt och burit på sig material för att kunna ödelägga lås för att butiksägare inte skulle kunna öppna sina affärer under gårdagen.

Dagstidningen La Opinión de Málaga skriver att Pedro Fernández Ibar bar på ryggsäckar som hade beslagtagits och innehöll kedjor, hänglås, tandpetare och lim för att täcka lås. Kritikerna menar att Pedro Fernández Ibar visar en odemokratisk hållning genom att hindra friheten för dem som inte vill stödja en generalstrejk.

Annons

I storstäderna Madrid och Barcelona var det betydligt stökigare än i Málaga. Enligt den nationella polisen är det radikala grupper som orsakar förödelse på gator och torg genom att sätta eld på sopcontainer och krossa skyltfönster. Det rör sig i synnerhet om vänstergrupper som Bukaneros (med kopplingar till Rayo Vallecano) och Izquierda Castellana.

Men det rör sig även om husockupanter och anarkister speciellt från kollektivet ”Rompamos el Silencio” som ägnar sig åt skadegörelse och vandalism. Under 2012 har flera radikala grupper flyttat fram sina positioner som Izquierda Anticapitalista, Sindicato de Estudiantes , kollektivet RiseUp (verksamma vid Universitetet Carlos III i Madrid) och Unión de Estudiantes Progresistas y Contrapoder från universitetet Complutense i Madrid.