En 55-årig tysk har gripits för att ha startat sju bränder på den populära spanska semesterön Mallorca. Tysken har den gångna helgen ägnat sig år att anlägga sju naturbränder i i området Santa Ponça.

Räddningstjänsten har lyckats hindra lågorna från att sprida sig i större omfattning och det är enbart buskmark som har blivit påverkad.

Händelserna startade på lördag eftermiddag, då bröt tre bränder ut på tre gårdar Camí de Son Pillo, i Calvià. Men tack vare räddningstjänstens snabba reaktion lyckades pyromanen bara bränna av cirka 600 kvadratmeter buskmark. Redan då förstod myndigheterna att detta med största sannolikhet var avsiktliga bränder.

Ytterligare två bränder startade på söndagsmorgonen, den första bredvid vägen som förbinder Es Capdellà med Puigpunyent. Denna gång i ett skogsområde och med hög brandrisk på grund av de extremt höga temperaturer som har registrerats i helgen. Den andra branden anlades på samma aveny i Santa Ponça, båda bränderna kunde snabbt släckas utan större konsekvenser.

Annons

I detta läget började Guardia Civils naturskyddstjänst (Seprona) och agenter från Guardia Civil i Calvià att inleda undersökningar och började samla in prover från brandområdena.

Två andra bränder bröt sedan ut i Santa Ponça-området. Brandkåren från Mallorca ansvarade för att släcka dem utan alltför många komplikationer.

Gripen pyroman

Den gripne tysken.

Med tanke på den här mordbrännarens frenetiska aktivitet aktiverades en speciell mekansism i området för att försöka fånga honom. Guardia Civil i Calvià, Seprona-specialister, Calvià lokala poliser och miljöagenter gjorde en razzia i området för att försöka fånga honom på bar gärning.

Plötsligt, vid lunchtid på söndagen, såg en skogvaktare en bil snabbt åka ut ur Camí de Son Pillo. Vittnet slog larm och den lokala polisen i Calvià stoppade honom vid en av de gemensamma kontrollerna. Guardia Civil arresterade honom för misstanke om mordbrand och sökte igenom fordonet. Inuti hittade de flera gasolbrännare som förmodligen använts för bränderna.

I går måndag ställdes tysken inför undersökningsdomstol nummer ett i Palma de Mallorca, efter förhör har den misstänkte delgivits misstanke om brott och släppts med restriktioner i väntan på rättegång.