Samtidigt som förhandlingarna mellan PSOE och den katalanska separatistalliansen Junts om amnestilagen fortsätter, misstänks Carles Puigdemont plus ytterligare elva personer för det som rubriceras som terrorbrott.

Samtidigt fortsätter manifestationerna i Spanien mot amnestilagen som ska öppna för Pedro Sánchez som regeringschef.

Domaren Manuel García Castellón vid nationaldomstolen anklagar den tidigare regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont och generalsekreteraren för det katalanska republikanska partiet Esquerra, Marta Rovira, för terrorbrott.

Läs mer: Amnesti och efterskänkt skuld på 15 miljarder euro ska få Sánchez att sitta kvar

Anklagelserna kommer i samband med den utredning som pågår kring Tsunami Democràtic och CDR (Comités de Defensa de la República) som låg bakom de våldsamma protesterna som följde i samband med att domarna avkunnades av Högsta domstolen i oktober 2019.

2019 dömdes katalanska separatister till mellan 9 och 13 års fängelse för uppvigling och missbruk av allmänna medel.

I dagsläget sitter representanter för PSOE i Bryssel och förhandlar med den nu terrormisstänkte Carles Puigdemont. PSOE och Pedro Sánchez är beroende av stöd från det katalanska separatistpartiet Junts för att kunna bilda regering.

Puigdemont är dock sedan tidigare efterlyst misstänkt för grov förskingring och egenmäktigt förfarande. Med den nya anklagelsen om terrorbrott misstänks Puigdemont ha haft en ”ledande roll” i oroligheterna 2019.

Pedro Sánchez å sina sida kan tänka sig att låta de dömda katalanska separatisterna få amnesti och gå fria så att han kan väljas som regeringschef.

2019 sa Pedro Sánchez att han var fast besluten att föra Puigdemont till Spanien för att ställas till svars inför rättvisan. Men Sánchez har nu bytt fot då han är beroende av Junts stöd.

I Spanien ökar nu protesterna mot amnestilagen och PSOE:s förslag att även efterskänka skulder på hela 15 miljarder euro.

PSOE:s partikontor i Fuengirola

På flera håll rapporteras det att demonstrationerna har spårat ur. Flera av PSOE:s lokala partikontor har vandaliserats med graffitimålningar. Det gäller bland annat i Fuengirola och Ronda.

Spanien befinner sig i en politisk invecklad situation som aldrig tidigare har förekommit i modern demokratisk tid. Allt grundar sig på att Sánchez-administrationen vill häva tidigare fängelsedomar för katalanska separatister och låta dem få amnesti för att kunna styra vidare.

På söndag planerar oppositionspartiet liberalkonservativa Partido Popular större manifestationer i samtliga provinsstäder i landet. Även nationalkonservativa Vox arrangerar demonstrationer.

Det allmänna rådet för rättsväsendet (CGPJ) bekräftar att Sánchez amnesti ”går emot” grundlagen, den spanska konstitutionen. En majoritet av ledamöterna godkänner ett uttalande där de anklagar den socialistiska ledaren för att ”marknadsföra” rättsstatsprincipen för egenintresse.

Totalt är det 700 personer som ingår i utredningar kring den olagliga folkomröstningen om Kataloniens självständighet som arrangerades i oktober 2017.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.