Arresteringsordern för den tidigare katalanska presidenten står fast. 

Det ser inte ut att bli en lika enkel återkomst i Spanien som Carles Puigdemont har hoppats. Den tidigare katalanska presidenten har levt i exil i Belgien sedan 2017 för att undvika att gripas efter att ha iscensatt den olagliga självständighetsomröstningen. 

Han hade hoppats undvika att arresteras tack vare regeringens kontroversiella amnestilag som gäller för händelser under 2017. Men förra veckan slog högsta domstolen i Spanien fast att en av åtalspunkterna mot Puigdemont – förskingring av offentliga medel – inte kan inkluderas i amnestilagen. 

Beslutet innebär att han inte kan återvända till Spanien i tid till att den katalanska regionregeringen ska välja sin nya president utan att riskera att gripas. Han kan göra en sista överklagan till domstolen men det är en lång process. 

Annons

Högsta domstolen menar att användandet av offentliga pengar för att finansiera den inofficiella omröstningen räknas som förskingring. Detta sätter stor press på centralregeringen då den är beroende av sju röster från Puigdemonts parti, Junts per Catalunya, för att behålla makten. 

Justitieminister Félix Bolaños kommenterar att han inte delar “varken de politiska eller juridiska argumenten” som domstolen har presenterat. 

Puigdemont utreds även av en åklagare i Barcelona för högförräderi med rysk inblandning.