Torkan på Solkusten blir värre och låga nivåer i vattendepåerna tvingar kommuner att stänga av vattnet fler timmar under dygnet.

I början på sommaren var beskedet att Solkusten skulle klara sig från restriktioner men så har det alltså inte blivit.

Värst är läget i flera inlandsbyar där trettiotalet kommuner med totalt 100.000 invånare inte har något vatten under natten. I exempelvis Casabermeja har invånarna bara vatten sex timmar om dygnet.

Men även utmed kusten börjar läget bli mer kritiskt med turistorter som beslutat att stänga av strandduschar eller bara låta fotduschar fungera.

Annons

I Vélez-Málaga med 83.000 invånare utvidgades restriktionerna i lördags. Från den 30 juni har vattnet varit avstängt till hushållen från klockan 23 till klockan 7.00.

Med inlandskommunerna är det nära 200.000 invånare som inte har vatten under natten.

Från i lördags har det utvidgats till klockan 8.30 i Vélez-Málaga, Torre del Mar, Baviera Golf, Caleta, Almayate, Hornillo, Toscanos, Valle Niza, Las Canteras, Benajarafe Costa, La Sirena, Proamar, Las Parras, Río Adelfas 2, Torre Chilches, Cortijo el Conde och Chilches Pueblo.

På vissa platser har det därefter utökats till 9.30 rapporterar vattenbolaget Aqualia på sociala nätverk.

På tisdagen kom det besked om att även Almogía, Villanueva de la Concepción och södra delarna av Antequera inför restriktioner från klockan 18 eller 20 och fram till klockan 08. I Valle de Abdalajís blir det inget vatten i kranarna från klockan 23 till 7.

På sociala nätverk haglar kritiken mot besluten då flera invånare inte haft vatten under dagtid.

”Informationen vi får stämmer inte, nu är klockan 18.30 och vattnet har ännu inte återvänt till oss på calle Doctor Fleming i Torre del Mar. I går var det på samma sätt” skriver José Antonio Cámara.

Ibland kommer vattnet tillbaka klockan 12, ibland klockan 16, skriver en annan person.

Många skyller den kritiska situationen på fruktodlingarna i området som kräver mycket vatten. Åter andra vill reglera turismen och begränsa hotellrummen då turistindustrin kräver stora mängder vatten.

La Viñuela-dammen är I skrivande stund nere på 8,6 procent av sin kapacitet. Totalt har de sju vattenreservoarerna i Málagaprovinsen en kapacitet på 26 procent.

Borgmästaren Jesús Lupiáñez (PP) är mycket bekymrad över situationen.

– Efterfrågan på vatten just nu är stor och har tvingat oss att utvidga restriktionerna både i Torre del Mar och i Vélez-Málaga. Tillsammans med Aqualia arbetar vi för att lösa situationen.