Medan pro-katalanska partier går på högvarv om Kataloniens självständighet upphörde i helgen Partido Andalucista (PA) med att säga farväl efter nära 40 år. Sedan 2008 har partiet blivit allt svagare liksom valresultaten. Trots att det finns 319 kommunalråd fördelade i Andalusien så går partiet nu i graven.

Gå i graven med värdighet i stället för en långsam och plågsam process. Så tycks 78 procent av medlemmarna resonerat som var med vid den extra partikongress som hölls i Torremolinos i helgen. Så många röstade för att partiet skulle upplösas.

Jämfört med den regionala nationalism som flödar i Baskien och Katalonien har pro-andalusiska PA varit nära obetydliga. Efter 40 års kamp inspirerade av Blas Infantes ”andalusiska ideologi” är det nu tack och adjö.

Partido Andalucista hade sin storhetstid mellan åren 1996 till 2004 då man var stödparti till PSOE och koalitionen styrde Andalusien regionalt. Mest stöd fick partiet i mindre samhällen runt Sevilla, Jerez de la Frontera och Algeciras.

Partiet grundades 1976 när Alianza Socialista de Andalucia (1971) tog namnet Partido Andalucista för att inte blandas ihop med PSOE.