Kostnaden för en standardtank med butangas når sin lägsta notering för året.

Det nya priset ligger på 14,43 euro och gäller från och med idag. 

Goda nyheter väntar de som använder butangas till matlagning och för värme i sina hem. Från och med tisdag den 19 september kostar de orangea tankarna som mest 14,43 euro. Priset ses över varannan månad av den spanska regeringen och det nya priset är 4,94 procent lägre än under den förra perioden, och 26 procent billigare än för ett år sedan, enligt regeringens officiella tidskrift BOE.  

Prissänkningen beror bland annat på att euron har stärkts mot dollarn under de senaste veckorna. Regeringen räknar ut priset, som sätts på den tredje tisdagen varannan månad, genom att se över råvarukostnader på både butan och propan på den internationella marknaden. 

Annons

Oavsett hur situationen ser ut globalt kan priset varken höjas eller sänkas med mer än 5 procent åt gången. Dessutom slogs det fast i juni 2022 att en tank aldrig får kosta mer än 19,55 euro. Ett beslut som gäller året ut. 

Mindre gas används

Just nu går det åt 64,5 miljoner tankar, som varierar i storlek mellan 8 och 20 kg, per år. Den totala konsumtionen av gas har minskat med mer än 25 procent mellan 2010 och 2021.