Prästparet Jönsson/Ottosson har fått mest vid kyrkans utköp

av | maj 20, 2020 | Nyheter

Under de senaste fem åren har Svenska kyrkan köpt ut personal för 155 miljoner svenska kronor. Den som fått mest är den tidigare kyrkoherden på Costa del Sol Mikael Jönsson som mottagit över fyra miljoner kronor. Lägg till hustrun Lena Ottosson så har det tidigare prästparet fått en bit över fem miljoner kronor. Av Ola Josefsson

Det är Kyrkans Tidning som i sitt senaste nummer redovisar en undersökning de låtit göra. Den visar att kostnaden för utköp i Svenska kyrkans församlingar och pastorat har ökat med cirka 50 procent.

Under de senaste åren har personal vid Svenska kyrkans församlingar och pastorat köpts ut för mer än 155 miljoner kronor mellan åren 2015 till 2019. Enbart under fjolåret gjordes 40 utköp.

Det är fyra avtal som sticker ut och som har kostat mer än de flesta. Det är avtalet som Svenska kyrkan gjorde med Mikael Jönsson, 53, fram till ifjol kyrkoherde vid församlingen på Costa del Sol.

Jönsson fick 42 månaders lön á 44.300 kronor: 1.860.600 kronor, advokatkostnader 150.000 kronor, utebliven tjänstebostadsförmån 840.000 kronor, tjänstepensionspremier och arbetsgivaravgifter.

Totalkostnaden för Svenska kyrkan i Utlandet landade på 4.068.000 kronor.

Mikael Jönsson köptes ut då han fått ett muntligt löfte om att få fortsätta på tjänsten i ytterligare sju år. Skut ansåg inte en förlängning möjlig.

Dessutom fick hustrun Lena Ottosson 1,2 miljoner kronor. Tillsammans fick det tidigare prästparet Jönsson/Ottosson över 5,2 miljoner svenskar kronor.

Mats Hermansson, 62, tidigare domprost i Visby, som är tvåa på listan över vilka som har kostat Svenska kyrkan mest, fick 2.810.000 kronor.

Totalt gjordes utköp för 155 miljoner kronor under åren 2015 till 2019, visar undersökningen som Kyrkans Tidning låtit göra. Det är en rejäl ökning jämfört med åren 2010 till 2014 då det gjordes utköp för 103 miljoner kronor, som en undersökning i Dagens Nyheter har visat.

Maria Hanson är ombudsman på det fackförbund som har flest medlemmar i Svenska kyrkan, Kommunal. Hon säger till Kyrkans Tidning att antalet utköp i kyrkan inte skiljer sig nämnvärt mot andra branscher. Däremot reagerar hon på summorna.
– En miljon per person är väldigt mycket. Förut har summorna varit mindre, mellan sex månadslöner till ett år.

Under de senaste åren har flera kyrkoherdar för stora pastorat och flera domprostar med hög lön köpts ut. Och det drar upp snittet. Som Mikael Jönsson, tidigare kyrkoherde på Costa del Sol som är den som har fått mest.

Trots att Mikael Jönsson har fått en stor summa på över fyra miljoner kronor så har han inte gjort upp med sin tidigare advokat Göran Rise. Svenska Magasinet har tidigare berättat Rise har stämt Mikael Jönsson för att denne inte fullgjort avtalet med att betala advokatarvodet på 109.941 euro cirka 1,5 miljoner SEK. Mikael Jönsson har betalat för tjänster till och med den 25 juni 2019. Denna tvist gäller därefter utförda tjänster.

Även Lena Ottosson stäms för att hon inte har fullgjort avtalet med att betala advokatarvodet på cirka 28.120 euro inklusive IVA (moms) jämte ränta enligt räntelagen. Lena Ottosson har betalat för tjänster till och med den 25 juni 2019. Denna tvist gäller därefter utförda tjänster.

Svenska Magasinet har sökt Mikael Jönsson på telefon och via textmeddelande upprepade gånger för en kommentar men inte lyckats nå honom. När vi talar med advokat Göran Rise på onsdagen så uppger han att han inte hört något från sin tidigare klient på flera månader.

– Att en klient kan byta fot så är för mig mycket märkligt. Och att inte kunna göra rätt för sig. De skulle inte fått ett enda öre om inte jag hade jobbat så hårt för dem, säger Göran Rise.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinet har det tidigare prästparet Jönsson/Ottosson lämnat villan i Torreblanca i Fuengirola och ska i nuläget befinna sig i södra Sverige.

Svenska kyrkan i Fuengirola är tillsvidare stängd och någon personal finns inte på plats sedan en tid tillbaka. Det beror dels på Covid-19-pandemin, men även på grund av att en oberoende granskning av kyrkans verksamhet ska göras.

Det gäller misskötsel av ekonomin vilket har gjort att kyrkan har gått back med 44.000 euro och brist på transparens och insyn. Innan den oberoende granskningen är gjord kommer inte kyrkan att öppna.

Camilla Persson, utlandschef, vid Svenska kyrkan i utlandet, har tidigare berättat att arbetsmiljöförhållandena i församlingen inte har varit acceptabla och drabbat den som under en övergångstid skulle leda verksamheten i församlingen.
”Vi ser därför inte att det är möjligt att under rådande förhållanden ha kvar vår personal på plats, och vi har därför pausat den pågående rekryteringen, till missförhållandena är åtgärdade” sa Persson tidigare i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet.

Sammantaget gör detta att inga ytterligare anslag att betalas ut till församlingen i Fuengirola från Svenska kyrkan på nationell nivå innan en oberoende revision har skett och eventuella brister som revisorn, stiftet och avdelningen noterat har åtgärdats.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!