Partido Popular vill försöka förmå Real Madrid och Barcelona att nå en överenskommelse med sina ligarivaler om en mer rättvis fördelning av tv-pengarna. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Man måste stödja även de små klubbarna eftersom den spanska ligan inte skulle existera om den inte arbetade för alla klubbar”, säger partiets talesperson i idrottsfrågor Miriam Blasco.

Miriam Blasco som vunnit olympiskt guld i judo säger att det är centralt att de mindre välbeställda klubbarna får en rättvisare del av tv-kakan.
”Det är sant att Real Madrid och Barcelona säljer mycket mer än de andra klubbarna så det är inte mer än rätt om de får störst andel, men jag anser att de mindre klubbarna måste få vad de förtjänar eftersom deras omsättningar är så mycket mindre”, säger 47-årige Blasco som efter valet kan bli högst ansvarig för spansk idrott.

I fjol gjordes en studie av konsultfirman Sport+Markt som visade att de två klubbarna hade nästan 19 gånger så höga tv-intäkter som de mindre klubbarna i den spanska ligan. Det är en större skillnad än i någon annan europeisk liga.
”Fotbollen lever över sina tillgångar och i dagsläget är det bara två klubbar som är livskraftiga. Fler och fler klubbar har problem och om de kollapsar kommer även Barcelona och Real Madrid att drabbas. Nu måste vi försöka hitta en gemensam grundsyn och få i gång en verklig dialog”, säger Blasco enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

När det gäller spansk idrott i allmänhet menar Blasco att en ny regering ska göra en ordentlig översyn för att se vilka förändringar som krävs för att den finansiella krisen ska kunna mötas. Många idrotter har ont om resurser.
”Vi har insett att den spanska idrottsmodellen är föråldrad. Den skapades inför OS i Barcelona 1992 och jag var en av produkterna av den modellen. Men mycket har förändrats sedan dess och modellen måste moderniseras”, säger Miriam Blasco.