Gårdagens opinionsundersökning från CIS som publicerades i de flesta medier i Spanien ifrågasätts idag av högerpartierna Partido Popular och Ciudadanos. Enligt CIS har vänsterblocket rejält medvind i seglen och både det socialistiska regeringspartiet PSOE och det vänsterinriktade protestpartiet Unidos Podemos redovisar uppgångar.

Samtidigt får konservativa Partido Popular sitt sämsta resultat och skulle om det vore allmänna val i Spanien bara bli det tredje största partiet. Opinionsundersökningen från CIS som publicerades på torsdagen har kommenterats flitigt det senaste dygnet.

PP och Ciudadanos litar inte på undersökningen och menar att uppgifterna har manipuleras till förmån för PSOE. Sedan fyra månader är det socialisten José Félix Tezanos som är direktör vid CIS. Han har förändrat tekniken vid undersökningen och bland annat avstått från en mätningsmetod som tidigare har tillämpats med ett korrigeringssystem eller felmarginal för att få ett mer troligt resultat.

Partido Populars partisekreterare Teodoro García Egea anklagar nu PSOE för att förstöra CIS trovärdighet. Och José Manuel Villegas (bilden), partisekreterare hos Ciudadanos, menar att CIS nya direktör, Tezanos, medvetet har blåst upp siffrorna för PSOE.

Annons

Enligt interna undersökningar som gjorts skulle PSOE få 26 procent vilket är fem procentenheter mindre än vad den senaste CIS-undersökningen redovisade. Ciudadanos skulle få 24 procent, tre procentenheter mer, och PP skulle få 22 procent, fyra procentenheter mer jämfört med resultatet från CIS.

Villegas beklagar att CIS har blivit ”ett skämt i Tezanos och Pedro Sánchez händer” eftersom det finansieras med offentliga medel och alla spanjorer är med och betalar åt Sánchez strategi. CIS har förlorat all sin trovärdighet, menar Villegas, partisekreterare hos Ciudadanos.