Populism bygger på enkla svar på svåra frågor som samtidigt vattnar ur debatten. Populisten är en som vill ha makten men vanligtvis inte vet så mycket om ekonomi eller politik, men som har en politisk strategi. Populistens syfte är att blända tillräckligt många människor så att denne kan få tillgång till makten och blir där. Populisten anpassar sig ekonomiskt till de vindar som är mest gynnsamma.
Det säger Carlos Granés (Bogotá, 1975) med doktorsexamen i socialantropologi vid Complutense universitetet i Madrid numera vid Berkley universitetet. I tisdags föreläste han på La Térmica (bilden), centrum för samtida kultur, i Málaga. I en intervju på fredagen i Diario SUR analyserar han populismens inflytande på den aktuella politiken.
Populister sätter dagordningen för traditionella partier, menar Carlos Granés och nämner den katalanska självständighetsrörelsen som en tydlig kraft till populismens framfart.
Populism är inte en ideologi, mera en inställning till politik och inställningen att förföra väljarna. Populismen använder sig av vänsterns slagord vilket gör populismen till en konstig blandning med två ansikten, menar Granés.
Spanien har två populistiska partier enligt Granés. Det är Podemos på ytterkantsvänstern och Vox på ytterkantshögern.
Populism uppmuntrar till en mer splittrad värd. De förklarar att folket står inför en ond yttre fiende. När det gäller Latinamerika har den utländska fienden alltid varit USA. Podemos ursprungliga syndabock var alltid Bryssel. Det vänsterorienterade protestpartiet beskrev EU som den onda fienden som förhindrade ekonomiska åtgärder till förmån för folket.
Carlos Granés säger i dagens intervju i Diario SUR att immigration och integration spelar en central roll för populister när det gäller att mobilisera den tysta majoriteten. Immigranter har ingen röst, de kan inte försvara sig.
Dessutom är det ett mycket enkelt sätt att väcka rädsla. Nordafrikaner med konstiga traditioner, med slöja och som våldtar våra döttrar. Paranoida vanföreställningar som sprids. Sedan finns det en ekonomisk aspekt, att invandrare tar våra jobb.
Det är just invandringen som skiljer vänster- och högerpopulism ifrån varandra. Men logiskt så är vänster- och högerpopulism samma sak. De identifierar en extern fiende och bygger på rädslan för att förena sina väljare.
(Foto: Twitter @latermicamlg)