Den populära Colombianska sångerskan Shakira är föremål för en utredning om skattebrott i Spanien, det handlar om intäkter mellan 2011 och 2014.

Sedan december har åklagarmyndigheterna i Barcelona arbetat med fallet, Shakira har skattat fullt ut från 2015 men skattemyndigheterna hävdar att hon även vistades här mer än 6 månader per år under åren innan. Detta innebär att hon då var skattskyldig här i Spanien inte bara för spanska inkomster utan även för globala inkomster.

Shakira hävdar att hon under dessa år inte har bott här under sex månader om året utan i huvudsak bott i olika skatteparadis. Men källor hos skattemyndigheterna säger att ”det är offentligt känt att så inte är fallet”.

Skattemyndigheterna anser att hon har undanhållit över 300 miljoner euro från beskattning, något som kan ge henne både fängelsestraff och många tiotals miljoner i straffskatt. Shakira är i Spanien främst känd för att hon är partner med Barcelona FC:s spelare Gerard Piqué, de bor i en villa i Esplugues de Llobregat (Barcelona). Hon syns också rätt flitigt i reklaminslag i spansk TV. Vad gäller Barcelona FC så har även deras stjärna Lionel Messi tidigare blivit dömd för skattebedrägeri.

Annons

Källor: Europa Press, Efe och BBC. Bild: Marcello Casal Jr/Agência Brasil .