Söndagens oroligheter, då fotbollssupportern Francisco Javier Romero Taboada misshandlades till döds, var inte första gången som de två radikala supporterklubbarna Frente Atlético och Riazor Blues drabbade samman. Under flera år har de två supportergrupperna drabbat samman i uppgörelser.

Den 43-årige Francisco Javier Romero Taboada var medlem i supporterklubben Los Suaves som anses vara en av de mer extrema i Galicien. Han deltog i uppgörelsen tidigt i söndags morse och hamnade i en ”katt och råtta-lek” som slutade med att han miste livet.

Sedan 2005 har radikala grupper organiserat konfrontationer och uppgörelser i La Coruña och Madrid.

Söndagens uppgörelse mellan de två supporterklubbarna där även andra supporterklubbar blandade sig i beskrivs som en fältslag och har filmats och lagts ut på nätet. Även ökända Bukaneros från Madrids förortslag Rayo Vallecano och gruppen Alkor Hooligans från Alcorcón gav Riazor Blues sitt stöd. Supporterklubbarna beskriver varandra som vänföreningar med ideologiska extrema vänsteråsikter.

Annons

På motståndarsidan var Frente Atlético, känt för sina högerextrema åsikter.

Det var vid niotiden i söndags som oroligheterna började i området Madrid Río mellan vägarna calles de San Rufo och Avenida del Manzanares bara 700 meter från stadion Vicente Calderón .