Den spanske politikern Àngel Carromero som körde bilen då den kända kubanska regimkritikern Oswaldo Payá omkom i en krasch har varit inblandad i en rad olika trafikincidenter i Spanien. Det skriver dagstidningarna El Mundo och El Pais.

Enligt uppgifter i media ska den spanska trafikmyndigheten DGT den 18 maj påbörjat en process med att dra in Carromeros körkort. Hans namn finns med på en lista som regionalregeringen Comunidad de Madrid skickade ut på personer vars körkort skulle dras in.

På ett år ska den spanske politikern dragit på sig inte mindre än 45 böter, de flesta parkeringsböter och två fortkörningsböter uppger dagstidningen ABC.

Spanjoren är misstänkt för dråp för dödskörningen och riskerar mellan tio och 15 års fängelse.

Annons

Payá och ledaren för den regimkritiska MCL-rörelsens ungdomsförbund, Harold Cepero, omkom den 22 juli då deras bil kolliderade med ett träd. Oppositionella på Kuba misstänker att bilen prejades av vägen, men både Carromero och svensken Aron Modig, ordföranden för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) som var med i kraschen, säger att det var en olycka.

Modig tilläts dock lämna Kuba, ”trots de illegala aktiviteter han bedrev” och att han bröt mot villkoren för sitt turistvisum, skriver kommunistpartiets tidning Granma i en ledare.