Ett trettiotal personer sitter gripna efter en stor polisinsats mot den organiserade brottslighet. Det är spansk nationalpolis tillsammans med säkerhetsstyrkor från engelsk, irländsk och belgisk polis som under gårdagen gjorde tillslaget mot det som spanska tidningar idag uppger vara en irländsk maffiagrupp på Costa del Sol. Ligan ska ha ägnat sig åt vapenhandel, narkotikahandel och penningtvätt.

Dagstidningen ABC uppger att ledaren för ligan är Christopher Kinahan, 53, som också går under namnet “The Grandfather”. Han greps i sin villa, värd 5,2 miljoner euro, tillsammans med sina två söner.

Polisoperationen inleddes i förra veckan och gripandena skedde vid tvåtiden natten mot igår. Samtidigt gjordes gripanden i Fuengirola, Marbella, Estepona, Sevilla samt i London och Dublín.

Cirka 750 polismän deltog och polistillslaget anses tillhöra bland de största i Spanien och EU.

Annons

Gruppen som leds av Kinahan har enligt poliskällor ägnat sig åt vapensmuggling i stor skala samt narkotikahandel från Nordafrika till Storbritannien. 53-åringen är också ihopkopplad till ett mordfall i Estepona i februari 2008 samt i andra våldsamma dödsfall på Costa del Sol, Nederländerna och Irland.

Hundratals miljoner pund har tvättats via bankkonton, fastigheter och företag. Polisen uppger att runt 200 affärer har gjorts i fastighetsbranschen på Costa del Sol och i andra delar av världen, inklusive Brasilien.