Generaldirektoratet för trafik (DGT) varnar på sociala nätverk för en våg av bedrägeriförsök riktade mot bilförare i Spanien.

Det är falska trafikböter som skickas ut via e-post med ett krav på att betala 1.530 euro. Texten som står i e-posten är följande:

”Señor conductor, se notifica a usted que presenta una denuncia por foto multa, valor de la sanción 1.530€ (mil quinientos treinta euros).”

Det falska e-postmeddelandet har en rubrik med inrikesministeriets och DGT;s logotyper och det finns också en länk i meddelandet. Inrikesministeriet meddelar att DGT aldrig skickar ut trafikböter via E-post. De aviserar böterna via vanligt gammaldags brev, dessutom finns det möjlighet att via digitalt certifikat och elektroniskt DNI själv gå in på webben och kontrollera om man har böter. Man kan också få meddelande om böterna i ett SMS, men då måste man först vara registrerade i DEV. Denna registrering är gratis och frivillig för privatpersoner, är fordonsägaren däremot ett företag så är det obligatoriskt. Mer information om DEV här (på spanska): https://sede.dgt.gob.es