Nationalpolisen har fritsläppt 12 prostituerade och våldtagna kvinnor i Benidorm och Bilbao. Det var fyra grupper av hallickar som ”ägde” kvinnorna.

Offren som samtliga var Nigerianer hade lurats att resa till Spanien, där de konfronterades med en skuld för resan på 30.000 euro som de skulle betala tillbaka. En skuld som ökade med 5.000 varje vecka om inte pengarna kom in, de hotades också med voodoo ritualer.

De fyra hallickorganisationerna var starkt organiserade i Nigeria, Marocko, Libyen, Italien, Belgen, Norge och Spanien. Den gemensamma affärsiden var att överföra kvinnor från Nigeria till Europa samt att tvätta pengar. Totalt har 14 personer arresterats, 9 i Bilbao, 4 i Benidorm (Alicante) och en i Navarrastaden Tudela. Spaningarna började 2015 tack vare det internationella polissamarbetet. Den federala polisen i Bryssel (Belgien) identifierade en kvinna som sa sig vara offer för människohandel efter att ha fångats i Nigeria och tvingats prostituera sig i Europa för att betala sin skuld.

Uppgifterna nådde de poliser i Spanien som är specialiserade på denna typen av brottslighet. De fann så småningom ut att strukturen bestod av fyra olika organisationer som sysslade med sexuellt utnyttjande.

Organisationerna använde sig först av migrationsvägen via Marocko, där använde de sig av medlemmar i Casablanca som reste till Nigeria för att transportera kvinnorna som de hade tagit till Marocko. Sen väntade de på ett tillfälle att korsa gränsen till Spanien genom båtar eller dolda i fordon.

Därefter började organisationen använda en ny väg genom Libyen med ankomst till Italien sjövägen. Efter att ha lämnat Nigeria fördes kvinnorna i veckor genom öknen för att hamna i läger i närheten av Tripoli. Senare nådde de den italienska kusten i båtar som saknade de ens elementära systemen för säkerhet och navigering.

Under överfärden till Italien våldtogs och missbrukades kvinnorna. En av offren berättade för polisen att brottslingarna till och med sköt en av kvinnorna som gjorde motstånd mot de sexuella övergreppen.

När de väl anlände till Spanien var de tvungna att arbeta som prostituerade varje dag och veckovis leverera de erhållna pengarna för att inte deras skuld skulle öka med ytteligare 5.000 euro.

Den kriminella organisationen hade en nigeriansk kvinna som ledde den nödvändiga infrastrukturen för att tvätta pengarna från prostitutionen. För att kunna göra det så använde de bostaden till en frisör som frekventerades av nigerianska kunder och en butik som sålde afrikanska produkter.