Den 20 november är det höststämma vid Svenska Skolan i Fuengirola. Som svensk utlandsskola i Spanien har man hittills tagit emot elever oavsett medborgarskap.

Styrelsen vill stärka skolans svenska profil vilket har skapat en ”polariserad splittring” bland medlemmarna.

Senaste åren har det varit en stor omsättning på elever. Enbart gästelever blir det en omsättning på mellan 60 och 70 per läsår. Medan vissa familjer stannar på kusten i ett eller två år så är andra familjer bofasta på kusten sedan många år.

Halva styrelsen avgick

Redan under 2023 var konflikten ett faktum. Oenighet bidrog till att mer än halva styrelsen avgick på hösten. Den spanska ”studierektorn”, ”directora técnica”, med lång gedigen erfarenhet och bra kontaktnät till spanska myndigheter ”plockades bort” ur ledningsgruppen. Våren 2024 valde den spansktalande föreningschefen att avgå.

Konflikten accelererade efter att den nuvarande styrelsen och ledningen beslutade att avsluta samarbete med Instituto Cervantes och sjösätta en ny utvecklingsplan för skolan med endast behörighet för svenska medborgare bland elever och lärare.

Samtidigt som skolledningen har gått emot en gjord enkät och medlemmarnas beslut under vårstämman att samarbetet med Instituto Cervantes skulle återupptas så har ingenting hänt. Stämman på våren motsatte sig styrelsens beslut att sluta med Dele. Styrelsen har vägrat följa stämmans beslut.

Att det är en öppen konflikt på skolan har flera blivit uppmärksammade på. Även sådana som varit på skolan för anställningsintervju har enligt uppgifter till Svenska Magasinet kommenterat att det verkar finnas någon form av konflikt på skolan och att det talas om inspektion från någon myndighet av något slag.

Det rapporteras även att flera spansklärare med spansk behörighet är sjukskrivna.

I revisionsberättelsen daterad 29 oktober 2024 skriver Extern Revisor:

”Jag upplever att stämningen bland medlemmarna varit irriterad under året. Antalet årsmöten måste anses vara högt. Över 100 fullmakter har lämnats vilket jag bedömer som omdömeslöst. Jag föreslår att styrelsen utser en neutral person som klargör vad som gäller avseende stadgar, språk, undervisning och andra rutiner som berör medlemmarna”.

Saknar kunskap i spanska

En stor majoritet i den nuvarande styrelsen pratar inte spanska varpå Gestoria Bravo har anlitats i stället för att utföra uppdrag som den spansktalande ”studierektorn” delvis är anställd för att hantera. Den personen har tidigare utfört dessa uppgifter utan problem eller klagomål men plockades alltså bort. Att Gestoria Bravo utför dessa uppdrag innebär ökade kostnader.

Samtidigt visar Svenska Magasinets granskning att skolledningen tagit in konsulter för att utarbeta kommunikationsplan, it-säkerhet och beslut om satsningar som exempelvis ny hemsida för 12.500 euro, visar styrelseprotokoll som Svenska Magasinet har läst.

Redan under april till oktober 2023 tillsatte styrelsen en av sina egna med uppdraget att som konsult på deltid granska ramar och processer för ledningsarbetet samt att initiera effektiviserings- och förändringsarbetet för att stötta ledningen. Den personen fakturerade skolan 22.000 euro efter uppdraget och en tresidig rapport.

Men i stället har konflikten accelererat ytterligare.

Lägg till förslag på höjda styrelsearvoden i kombination med minskat elevantal vilket bidrar till minusresultat. Under förra läsåret spenderade man 24.800 euro mer än vad skolan fick in.

Underskottet ska täckas antingen via sparade medel från tidigare år eller att de som hade elever på skolan förra året, betalar in underskottet.

Sorg och besvikelser

Svenska Magasinet har läst öppna brev och svar från styrelseordförande Carl-Fredrik Morander. I chattgrupper uttrycker föräldrar med barn på skolan under flera år sorg och besvikelser. De gör en historisk tillbakablick och drar jämförelser.

”Till dess denna ledning och styrelse tillkom var det en väl fungerande och integrerad skola där man kände tilltro och respekt för de som valde att lägga sin tid på att arbeta i styrelsen. Denna tilltro och respekt har jag dessvärre förlorat”, skriver en förälder.

Öppet brev

Kritiken riktas främst mot den nuvarande rektorn Maria Enekvist.

Svenska Skolan Costa del Sol har snart funnits i 55 år och undervisningen i spanska fungerat utan anmärkning.

Efter att Maria Enekvist tillträdde och med den nuvarande styrelsen så har konflikten tilltagit. I veckan publicerades ett öppet brev med sju punkter. Brevet är undertecknat av tidigare hedersledamöter, tidigare kassör, revisor, lärare, före detta styrelseordförande under nio år och styrelseledamöter samt tidigare representanter för Skolverket, styrelsesuppleant och en tidigare rektor under sex år.

Ett antal tunga namn alltså med god inblick och erfarenhet av att bedriva en svensk utlandsskola i Spanien.

”Vi skriver detta då vi motsätter oss den verklighetsbeskrivning som skolans styrelse och ledning vill göra gällande avseende spanskundervisningen och myndigheternas krav”.

Anledningen till det öppna brevet är att det råder oklarheter i hur styrelsen har förklarat Skolinspektionens rapport och oanmälda inspektion. Medlemmar har bett skolan bekräfta genom dokumentation vad den regionala spanska Skolinspektionen har sagt.

Men i stället har styrelsen lämnat en rapport från Gestoria Bravo. Dock är det inte tal om någon officiell handling från Skolinspektionen utan Gestoria Bravo som uttalar sig.

I Gestoria Bravos sammanfattning framkommer det att en anmälan mot skolan blivit gjord, vilket inte är sant. Vad det handlar om är en förfrågan, ”consulta” på spanska, på om man gör rätt med den nya spanska omorganisationen som gjordes inför läsår 2024/2025 som för övrigt har gjorts utan ”Directora Tecnicas” eller de behöriga spansklärarnas involvering.

”Saknats kandidater”

Samma dag kom ett svar via Nyhetsbrev 15/2025 av Carl-Fredrik Morander, styrelseordförande, och som bilaga följde det öppna brevet. Morander skriver att det riktats skarp kritik mot ledningen och styrelse.

”Jag tänker inte gå in och ytterligare kommentera de enskilda ledamöternas påstådda tillkortakommanden eller brist på språkkunskaper” skriver Morander som själv fått kritik för att inte vara närvarande då han är bosatt i Asturien i norra Spanien.

”Något som jag varit transparent med och jag vill påminna alla om att vi har haft en situation i skolan där det saknats kandidater till viktiga poster som styrelseordförande”, skriver Morander som ställde upp som tillförordnad ordförande senast då det återigen saknades nomineringar, som ordinarie ordförande fram till nästa års höststämma.

”Vad gäller ledningen med rektor Maria Eneqvist i spetsen vill jag dock vara tydlig med att det är min fullständiga övertygelse att Maria inte bara åtnjuter styrelsens förtroende utan även, och mycket viktigt, åtnjuter ett stort förtroende hos de alla flesta av vår personal”.

”Att Maria inte kan spanska är kanske sant men det hon förfogar över är det som vi alla betalar för”.

Enligt Morander är det kunskap, kompetens och mod att utveckla en svensk utlandsskola som lyder under svensk skollag, sätter svenska betyg och som kvalificerar sig för att erhålla statsbidrag.

Maria Enkvist lyfter nära 7.000 euro i månaden nära en ingångslön som i Storstockholm på 75.000 SEK/mån.

”Oombedda” talespersoner

Morander konstaterar att människor som inte är längre är verksamma i föreningen återigen försöker att göra sig till oombedda talespersoner för omständigheter som vederbörande rimligtvis inte kan ha full insyn i.

Att dessa ”oombedda talespersoner” besitter kunskap och har erfarenhet om hur en utländsk skola ska fungera i förhållande till spanska myndigheter och ur vilken synvinkel man ska läsa och tolka spanska lagar, nämner inte Carl-Fredrik Morander.

Vägrat följa stämman

Enligt personerna bakom det öppna brevet som tidigare haft tunga poster inom skolan har styrelsen under det senaste året på egen hand genomfört flera förändringar som föreningsstämman senare har upphävt. Styrelsen, som är underställd föreningsstämman har i flera fall vägrat följa stämmans beslut för att korrigera åtgärderna.

Trots att skolans spanska sektionen vägledning har rektorn genomfört förändringar i organisationen och i undervisningen, något som lett fram till dagens spända situation.

Föreningschefen ska ha kunskap om lokala lagar och arbetsmarknad men den nuvarande föreningschefen kan varken spanska och har aldrig tidigare arbetat i Spanien, enligt flera medlemmar.

Styrelsen ska även utsett en ”utredare” av spanskaundervisningen, en person som saknar erfarenhet av skolan, styrelsearbete och som är ny i Spanien och inte pratar spanska.

Personerna bakom brevet betonar att de inte vill motarbeta Svenska Skolan utan bidra till att medlemmarna får en korrekt beskrivning av tidigare styrelsers arbete, skolans historiska relation med spanska myndigheter och att därigenom förbättra skolans möjligheter till ett gott framtida samarbete med sagda myndigheter.

Skolan skriver vidare att det ”finns brister i hur skolan hanterat utbildningen under mer än tio års tid” vilket inte är korrekt enligt författarna till det öppna brevet. Sedan grundandet av den spanska delen för mer än 30 år sedan och fram till vårterminen 2024 har skolan inte haft en enda skriftlig anmärkning från den regionala spanska Skolinspektionen.

Kungligt dekret

Den Svenska Skolan i Fuengirola går under ett kungligt dekret från 28 maj 1993. Det innebär att trots att skolan är homologerad och att eleverna har rätt att få spanska betyg, ändå söker in på en speciell kvot till spanska universitet, för just utländska elever med godkända betyg.

Homologeringen är godkänd från båda skolinspektionerna i Andalusien och Sverige. Skolledningen har ändrat på planeringen i spanska inför detta läsår och tagit bort timmar. De menar att det ska ses på två olika sätt beroende på spansk eller svensk skolplan. Tidigare har man gjort en sambedömning utan att några anmärkningar har gjorts varken från den regionala Skolinspektionen i Spanien eller den i Sverige.

Svenska Magasinet har sökt styrelseordförande Carl-Fredrik Morander för en kommentar.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.