På ett halvår har protestpartiet Podemos förlorat en tredjedel av sina väljare. Chansen för Pablo Iglesias att nå regeringskansliet Moncloa tycks bli mindre för varje opinionsundersökning.

Den senaste undersökningen från CIS beskrivs som förödande för Podemos som tappat från 23,9 till 15,7 procent på sex månader. Socialisterna PSOE ocxh partiledaren Pedro Sánchez har tagit tillbaka 40 procent av de väljare som tidigare hade flyttat sina sympatier till Podemos.

Under de senaste sex månaderna har stödet för PSOE ökat med 2,7 procentenheter.

Den enda glada nyheten för Podemos tycks komma från sympatisörerna hos Förenade vänstern Izquierda Unida. Vänsterpartiet som leds av Alberto Garzón blöder och 45,8 procent av partiets sympatisörer uppger att de kan tänka sig stödja Podemos.

Annons

Efter att Podemos har börjat att granskas av medier och flera politiker har visat sig ha relationer med Venezuela och nationalistiska vänstersympatisörer har opinionen svalnat. Även den grekiska krisen och osäkerheten kring regeringspartiet Syriza kan ha spelat in enligt politiska bedömare. Partido Popular drar ifrån