Representanter från det spanska missnöjespartiet Podemos har varit och besökt WikiLeaks grundare Julian Assange som sedan två år tillbaka finns på Ecuadors ambassad i London.

Podemos EU-parlamentariker Tania González och språkröret Íñigo Errejón säger att de försvarar Assanges idéer och den informationsfrihet han står för. Julian Assange beskriver sin situation som att han befinner sig i ett ”rättsligt tomrum” enligt de representanter för Pablo Iglesias parti som har träffat honom.

Podemos tar klar ställning för Julian Assange och betonar att ”öppenhet är en hörnsten i demokratin”. Assange har inte fått någon försäkran från Sverige eller Storbritannien att hans utlämning till Sverige skulle kunna leda till en andra utlämning till USA där många offentliga personer kräver att han åtalas för spionage och förräderi vilket kan medföra dödsstraff.

Assange är anhållen i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor i Sverige. Den 16 augusti 2012 kom beskedet att Ecuador beviljat honom asyl.