Socialistledaren Pedro Sanchez får idag en andra chans att bilda regering då ännu en förtroendeomröstning kommer att hållas i kongressen. Det räcker med en enkel parlamentsmajoritet, det vill säga fler ja än nejröster. Det mesta pekar på att Sánchez även blir förlorare ikväll.

Vänsterpopulistiska Podemos ber partimedlemmen och Madrids borgmästare, Manuela Carmena, att rätta in sig i ledet efter att hon igår gick ut och sa att hon stöder PSOE:s partiledare och regeringskandidat Pedro Sánchez. Hon vill se en vänsterkoalition med PSOE och Podemos i förarsätet.

Enligt Podemos är detta en avvikande hållning. Manuela Carmenas uttalande om att ge sitt stöd till Sánchez har väckt kontroverser.

Om fortsatt politiskt dödläge kvarstår efter dagens förtroendeomröstning kommer den spanske monarken Felipe VI ge partierna ytterligare en möjlighet att bilda regering. De har då fram till den 3 maj på sig.

Annons

Har det inte presenterats ett regeringsunderlag till dess kommer den spanske monarken att utlysa nyval som kommer att hållas den 26 juni.

Klockan 17.30 idag fredag inleds förtroendeomröstningen i den spanska kongressen och sänds i spansk tv TVE kanal 1.