Petra får därmed ansvaret för alla Ikeavaruhus på det spanska och portugisiska fastlandet, Kanarieöarna och Balearerna ingår däremot inte i Ikea Ibéricas verksamhetsområde.

Hon ersätter den nuvarande direktören Tolga Öncü som har lett Ikeas dotterbolag Ikea Ibérica sedan 2015, Tolga återvänder till Sverige för att sköta Ikeas affärsstrategi. Tolga som är född och uppvuxen i Rosengård (Malmö) har gjort en kometkarriär i Ikea och blir nu en av sex personer som rapporterar direkt till koncernens VD Jesper Brodin.

Petra Axdorff som föddes 1968 har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, hon kommer ursprungligen från Örebro men tillbringade också sex år i Fuengirola där hennes familj var med och grundade svenska skolan.

Petra var VD på Axfood Private Label AB mellan 2000 och 2006, Axfood är ett av nordens största företag inom dagligvaruhandeln. I maj 2006 började hon som affärsområdeschef på ICA Sweden AB, i februari 2008 blev hon inköpsdirektör på ICA och in november 2008 avancerade hon till vice VD / sortiments och inköpsdirektör.

Annons

Från november 2010 till juli 2011 var Petra VD för konkurshotade ONOFF Sverige AB, men där var tiden dessvärre för knapp för att hinna rädda företaget. Mellan december 2011 till juni 2012 var hon ”Senior Consultant” på Lingham Enterprise AB.

I augusti 2012 började Petra sin karriär på Ikea, där har hon haft olika ledande poster och varit baserad både utomlands och på huvudkontoret i Älmhult. Nu går hon vidare till Ikea Ibéricas kontor i Madrid.

Petra säger att hon är ”entusiastisk” inför sin nya position och belyser den ”digitala omvandlingen” som företaget undergår. Hon pekar också på de ”nya expansionsformaten” som Ikea använder sig av för att öka närvaron i Spanien, till exempel de nya små centrumbutikerna. VD Jesper Brodin har talat om ”det nya Ikea” som håller på att skapas som ”det nya sättet att gå vidare”. Med det menar han de 12 centrumbutiker som har öppnat i Madrid, London och Paris samt online-försäljningen.