En man med initialerna A.R.B. har gripits i Fuengirola på den spanska Solkusten. Mannen misstänks vara inblandad i mordförsöket på politikern Alejo Vidal-Quadras som sköts i huvudet den 9 november i Madrid.

Vidal-Quadras som är en av grundarna till nationalkonservativa Vox överlevde mordförsöket.

Ytterligare två personer har gripits i Andalusien för kopplingar till mordförsöket. Det rör sig om en man och en kvinna som greps i Lanjarón i Granadaprovinsen. Polisen tror att den man som greps i Lanjarón ska ha beställt en torped.

Polisen söker efter en fjärde person som är fransk medborgare, ursprungligen från Nordafrika, som misstänks vara ansvarig för skottlossningen.

Annons

Enligt nationalpolisens utredare ska samtliga gripna ha kopplingar till händelsen där Alejo Vidal-Quadras sköts i huvudet. Gärningspersonen färdades på en motorcykel av märket BMW, med registreringsskylten 9073 HZM, som användes för att fly från brottsplatsen.

Diario Sur uppger på tisdagen att de två gripna männen är spanska medborgare medan kvinnan är brittisk.

Motorcykeln som användes i samband med mordförsöket hittades senare utbränd i ett industriområde i Fuenlabrada. Den var registrerade i Mijas kommun.

Tack vare att motorcykelns chassinummer inte var sönderbränd kunde utredarna spåra den till Costa del Sol.

Polisen har haft de gripna under övervakning under ett par dagar. Ärendet rubriceras som terrorbrott ligger vid nationaldomstolen och domaren Francisco de Jorge.

Tidigt kopplades mordförsöket på Vidal-Quadras till Iran. Offret själv som överlevde mordförsöket menar att gärningspersonerna gjorde det på uppdrag av Irans underrättelsetjänst.

Irans ambassad i Madrid nekar till anklagelsen och menar i stället att oppositionen låg bakom attacken.

Polisens utredare bekräftar det ”iranska spåret” men säger inte mer vilka de misstänkta bakom terrorbrottet är om det är mindre grupper kopplade till den iranska regimen eller oppositionen.

Det var den 9 november klockan 13.30 som Alejo Vidal-Quadras sköts i ansiktet i jämnhöjd med calle Núñez de Balboa 40 i stadsdelen Salamanca i Madrid. Alejo Vidal-Quadras var tidigare Partido Populars presidentkandidat i Katalonien. Han blev senare en av grundarna till Vox.