Buddy, You need a strong backbone if you are going to be here forever” Mannen säger det i förbifarten efter att ha installerat ett eluttag hemma hos mig.

Av Per Grape

Just när han sa det så tänkte jag inte värst mycket på det. Men orden bet sig fast. Pete är holländare och har bott i Spanien i mer än 30 år. Han har sett många ”Spanienfrälsta” som kommit hit med full kraft och energi med ambitionen att flytta hit. Och precis som ett tomtebloss sprakar dem loss och slocknar lika snabbt och är tillbaka i Sverige, något brunare.

Alla har sina motiv till varför man trivs så bra här. Men det är ju knappast för att trafiken är rogivande, eller att tålamodet från rött till grönt vid övergångsstället är njutbart.

Oavsett om man bor här på heltid eller inte så tror också jag att det gäller att ha en stark ryggrad. Vad betyder det då och vad kan hända om man har en ryggrad som en salt pinne. Förutom det vanliga för att bli kvar långsiktigt och som Pete menade. Undvika alkoholism, relationsbekymmer, flykt från sig själv, käka äpplet i lustgården. Listan kan göras lång. Vad betyder det då att ha en stark ryggrad? Jag landar in i ordet integritet.

Året är 1994 och jag går Årskurs nio. Iförd en begagnad Championtröja och ett par kinaskor beskådar jag min klasskamrat Johan med beundran. Han var en sån där person som vågade sätta gränser. Johan undvek skvaller och höll sig till sanningen. Jag gillade honom samtidigt som man var lite rädd för honom, troligtvis för att man själv var en kappvändare av hög rang och föll för andras tryck medans han stod orubblig i både åsikter och sin omutliga ärlighet.

Johan hade vad jag idag förstår integritet – något som jag finner synnerligen attraktivt. (ryggrad). Integritet är en egenskap som innebär att någonting är väl sammanhängande och motsägelsefritt inom ramen för vissa principer.

På bonnaspråk innebär integritet att man har en kompass och håller fast vid sin kurs oavsett vad andra gör, tycker eller tänker. Back in the days kunde jag känna ett skriande behov av att rädda en människa på glid, eller sätta igång en konflikt när jag blev uttråkad eller gick runt och tyckte synd om mig själv för att livet inte motsvarande mina ”Largerthanlife-förväntningar” En olustig känsla att ständigt känna sig otillräcklig. Hur gör man det då? Skapa medvetenhet är nyckeln.

Blir du alltid förälskad/attraherad av struliga personer? Rädda dem inte. Mår du bra i ditt dåliga mående? Ryck upp dig ur din självcentrering och rikta ditt fokus på nåt/nån annan.

Rör du runt i grytan när saker och ting faktiskt fungerar och går bra? Undersök varför du söker kaos. Viskar till mig själv framför spegeln ”Life is tough my darling, but so are you. Let’s stay here forever”.

Suave

Per Grape är entreprenör och driver mäklarföretag i Marbella/Fuengirola och leder idag kurser inom personlig utveckling på spanska solkusten. Han bor i Spanien tillsammans med sin fru, deras fyra barn och hunden Sandy. I år kämpar han om sin överlevnad i TV-realityserien Robinson Följ honom på Instagram och hans blogg på Muchachos.eu