Efter gårdagens nederlag upplöser Spaniens regeringschef Pedro Sánchez parlamentet och utlyser nyval. Jag tror att det bästa är att invånarna utan dröjsmål får ta beslut om vilken politisk kurs landet ska ta. Det sa Sánchez vid under kort framträdande på regeringskansliet La Moncloa utan att journalister fick ställa frågor.

Vid söndagens region- och lokalval i Spanien led den spanska vänstern ett nederlag. Det största oppositionspartiet Partido Popular fick 800.000 fler röster än regeringspartiet PSOE.

PSOE förlorar flera viktiga storstäder som Valencia men även regioner som Extremadura där socialisten Guillermo Fernández Vara tidigare hade majoritet men efter söndagens val fick se sig slagen av Partido Popular och Vox.

Det är skälet till att Pedro Sánchez väljer att upplösa parlamentet och utlysa nyval 23 juli. Det betyder att det allmänna valet tidigareläggs cirka fem månader.

Annons

Det har varit komplicerade regeringsår för PSOE som har fått förlita sig på stöd från partier som ytterkantsvänsterpartiet Podemos, det republikanska katalanska ERC och baskiska vänsterpartiet EH-Bildu.

Samtidigt är den spanska vänstern mer splittrad än någon. För Podemos och Yolanda Díaz med Sumar gäller det nu att snabbt sy ihop ett samarbete och kunna visa en gemensam fasad inför allmänna valet 23 juli.

Under måndagseftermiddagen väntade Pedro Sánchez träffa kung Felipe VI för att meddela sitt beslut. Därefter väntade möte med ministerrådet som tar beslut om att upplösa parlamentet. Beslutet kommer att publiceras i statens officiella bulletin, BOE, under tisdagen.

Den 1 juli tar Spanien över som EU:s ordförandeland efter Sverige varför en intensiv period nu väntar för landets expeditionsregering.