Efter en två dagar lång utnämningsdebatt fick socialisten Pedro Sánchez tillräckligt med stöd för ännu en mandatperiod som regeringschef.

Med totalt 179 ja-röster mot 171 nej-röster.

Så sent som 2019 sa Pedro Sánchez att katalanska separatister ska ställas till ansvar för den illegala folkomröstningen om Kataloniens självständighet som hölls i oktober 2017. De dömdes till mellan 9 och 13 års fängelse för uppvigling och missbruk av allmänna medel. Brottsrubriceringen uppvigling avskaffades och ersattes av störande av den allmänna ordningen tidigare i år vilket innebar sänkt straff.

Efter det allmänna valet 23 juli blev Pedro Sánchez beroende av stöd från både baskiska och katalanska separatistpartier. Vilket gjorde att Sánchez kapitulerade, gjorde en helomvändning, för att i stället erbjuda amnesti åt separatister som dömts, misstänks eller vara under utredning.

Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo anklagar regeringen för ”politisk korruption”

Annons

Det var en brokig samling partier som gav Pedro Sánchez sitt stöd på torsdagen. Sánchez, PSOE (121) och den yttre vänsteralliansen Sumar (31) fick stöd av både höger- som republikanska vänsterpartier i Katalonien som Junts (7) och ERC (7) men också från ytterkantsvänsterpartiet Bildu (6) i Baskien. Lägg till det baskiska nationalistpartiet PNV (5), galiciska nationalistpartiet BNG (1) samt Coalición Canaria (1).

Samtliga partier kräver nu någonting i gengäld för att släppa fram Pedro Sánchez som regeringschef för ännu en mandatperiod.

Junts och ERC kräver mest och redan nu gnisslar det om uppgörelsen. PSOE har lovat amnesti åt 700 separatister som är dömda, misstänkta eller under utredning. Men enligt Junts gäller avtalet över 1.400 personer.

Det kommer att bli en mycket komplicerad mandatperiod med högt tonläge mellan regering och opposition.

Liberalkonservativa Partido Popular (137), nationalkonservativa Vox (33) samt Unión del Pueblo Navarro (1) röstade nej vid dagens utnämning- och regeringsomröstning.

Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo anklagar regeringen för ”politisk korruption” med att ge amnesti för separatister i utbyte mot att kunna styra vidare.

Vox partiledare Santiago Abascal har inte helt oväntat varit den som kraftigast har anklagat Sánchez för att försöka undergräva den konstitutionella ordningen och förbereda en kupp.

Nu väntar det som politiska bedömare beskriver som en förväntad stormig mandatperiod.

PSOE har åtagit sig att hålla möte med Junts med internationella övervakare utomlands. Den flyktade Carles Puigdemonts kräver folkomröstning om självbestämmande och överföring av 100 procent av skatterna till Katalonien.

Samtidigt ska PSOE föra samtal med vänsterrepublikanska ERC i Katalonien och baskiska separatistpartier och slutföra överföringarna av Gernikas stadga och ett nationellt erkännande av Baskien.

Spanien politiskt har aldrig i modern tid varit så polariserat som just nu. Med regionala politiker som fortsatt kräver och pressar på för nationellt erkännande och självständighet. Enhet är inte något som i nuläget är synonymt med Spanien.