Efter det allmänna valet 23 juli släppte Ryssland loss den största kampanjen med cyberattacker mot Spanien för att utnyttja den politiska osäkerheten som följde med valresultatet.

Aktiva hackare i Kreml saboterat 72 webbportaler i en samordnade offensiv mot institutioner, banker, telefonförsäljare och media.

En ny rapport från SurfShark visar att Spanien är det tredje landet i världen med flest hackade konton 2023. Dataläckor och stölder av uppgifter är konstant i Spanien och i övriga världen och har blivit en verklig huvudvärk för myndigheterna.

Spanien är ett av de mest drabbade länderna i världen. Bara under andra kvartalet har nära 4 miljoner konton hackats eller 30 konton per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med föregående kvartal.

Annons

Efter det allmänna valet 23 juli släppte Ryssland loss en våg av cyberattacker mot Spanien. 14-dagarsperioden efter valet beskrivs som den mest intensiva och våldsamma kampanjen med cyberattacker från Kreml sedan kriget började i Ukraina i februari 2022.

Pedro Sánchez löfte den 1 juli i samband med sin resa till Kiev om att stödja Volodymyr Zelenskis regering ”så länge det behövs” bidrog till ökat antal cyberattacker.

Från den 19 till 30 juli var Spanien målet vid 72 cyberattacker utförda av kollektivet NoName057 som, går Kremls ärenden.